Suedia a pus capăt anchetei privind sabotajul conductelor Nord Stream şi a predat dovezile Germaniei

Suedia a renunţat miercuri la investigaţia sa privind exploziile din 2022 la conductele Nord Stream care transportau gaz rusesc către Germania, arătând că nu are jurisdicţie în acest caz, dar că a predat dovezile pe care le-a descoperit anchetatorilor germani.

1973 afișări
Imaginea articolului Suedia a pus capăt anchetei privind sabotajul conductelor Nord Stream şi a predat dovezile Germaniei

Conductele Nord Stream 1 şi 2, care transportă gaz pe sub Marea Baltică, au fost avariate de o serie de explozii în zonele suedeză şi daneză în septembrie 2022.

Procurorul general suedez Mats Ljungqvist a declarat că ”avem o imagine a ceea ce s-a întâmplat, însă în ce constă această imagine nu putem intra în detalii. Concluzia e că nu avem jurisdicţie Nu este sarcina Suediei să continue această anchetă", relatează Reuters.

Ljungqvist a declarat că principala sarcină a fost de a stabili dacă Suedia sau cetăţeni suedezi au fost implicaţi în acest atac. "Răspunsul la această întrebare este nu şi nu există nimic în acest caz care să reprezinte un risc pentru securitatea Suediei, acum că am văzut cum stau lucrurile", a spus el.

Ljungqvist a arătat că investigaţia a fost amplă şi că rezultatele au fost împărtăşite cu anchetatorii germani, dar legile privind secretul în astfel de anchete l-au împiedicat să facă publice dovezile.

Pe de altă parte, Danemarca şi Germania desfăşoară investigaţii separate.

În iulie, Germania a informat Consiliul de Securitate al ONU că a găsit urme de explozibil pe un iaht şi că explozibilul ar fi putut fi ataşat de scafandri pe conducte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici