"Summit al berii" la Casa Albă între Barack Obama şi protagoniştii unui incident rasial - VIDEO

Barack Obama s-a întâlnit joi seara, la un "summit al berii", la Casa Albă, cu persoanele implicate în primul incident rasial de la preluarea de către el a funcţiei de preşedinte, cu speranţa de a vedea această controversă stânjenitoare încheiată.

13 afișări
Imaginea articolului "Summit al berii" la Casa Albă între Barack Obama şi protagoniştii unui incident rasial - VIDEO

"Summit al berii" la Casa Albă între Barack Obama şi protagoniştii unui incident rasial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În mod oficial această întâlnire vrea să fie un exemplu de dialog, în jurul unei mese din grădina Casei Albe fiind prezenţi eminentul profesor universitar de culoare, Henry Louis Gates, un prieten mai vechi al preşedintelui, şi James Crowley, poliţistul alb care l-a reţinut la 16 iulie, după ce l-a confundat cu un hoţ în timp ce acesta încerca să intre în propria locuinţă.

O intervenţie a preşedintelui, pe care Obama însuşi a considerat-o neinspirată, a conferit acestei reţineri controversate o importanţă atât de mare, încât posturi de televiziune ca CNN au afişat o numărătoare inversă cu privire la ora începerii acestui "summit al berii", la ora locală 18.00 (vineri, 01.00, ora României).

Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite a stârnit reacţii rasiale în ţară, după ce a afirmat în faţa a milioane de telespectatori că arestarea lui Gates de către Crowley a fost o acţiune "stupidă".

Acesta urma să profite de întâlnirea dintre cei doi protagonişti ai incidentului pentru a-şi expune punctul de vedere. Întâlnirea este, de asemenea, importantă pentru preşedinte, care poate astfel să pună capăt unei polemici, care timp de câteva zile a deturnat atenţia opiniei publice de la acţiunea sa politică şi care, totodată, i-ar putea afecta imaginea.

"Am observat că această (întâlnire) a fost numită summitul berii. Este un lucru inteligent. Dar nu este un summit, prieteni, ci este vorba despre trei prieteni care beau ceva la sfârşitul zilei şi, sper, o ocazie de a asculta ce au să îşi spună unul altuia", a declarat Obama într-o conferinţă comună, cu ocazia întâlnirii sale cu preşedinta din Filipine, Gloria Arroyo.

Obama a declarat că se simte "fascinat de fascinaţia" produsă de acest caz în rândul opiniei publice, astfel încât televiziunile să transmită imagini cu masa goală la care urmau să ia loc cei trei, pentru a bea câte o bere - Bud Light (Obama), Blue Moon (sergentul Crowley) şi Red Stripe (Gates Jr.).

Obiectivul întâlnirii urma să fie de a acorda "puţin timp autoreflecţiei " şi de a recunoaşte că "ceilalţi au puncte de vedere diferite", în loc de a ceda "furiei şi exagerării", a adăugat acesta.

Atunci când cei trei urmau să apară pentru câteva momente în faţa presei, aceasta a fost sfătuită de purtătorul de cuvânt al preşedintelui să nu se aştepte la declaraţii din partea acestora.

Această întâlnire la o bere, sugerată de sergentul Crowley, nu va fi folosită nici pentru anunţarea vreunei iniţiative importante împotriva rasismului, nici pentru a încerca să se clarifice incidentul de la 16 iulie, nici pentru obţinerea scuzelor vreunuia, cerute de Gates şi pe care sergentul refuză să le prezinte, a declarat Gibbs.

Gates, din cadrul Universităţii Harvard, a fost reţinut în faţa casei sale, după ce şi-a forţat uşa de la intrare pentru că nu îşi găsea cheile. Poliţia oraşului Cambridge (Massachusetts, nord-est) a fost alertată de o vecină, care credea că are loc o spargere. Gates a declarat că nu ar fi fost tratat în acest fel dacă ar fi fost alb. Poliţistul susţine că profesorul l-a făcut rasist şi a insultat-o pe mama sa.

Obama a recunoscut după două zile de la intervenţia pe care a avut-o că nu şi-a ales cuvintele cu atenţie. El i-a sunat pe cei doi şi astfel a apărut ideea întâlnirii.

Un sondaj realizat de Centrul de cercetare Pew arată că 41 la sută dintre americani dezaprobă atitudinea lui Obama în acest caz (29 de procente o aprobă) şi că aceasta ar fi putut contribui la o importantă diminuare a susţinerii faţă de acţiunea sa politică în general, care a scăzut de la 61 de procente la jumătatea lui iunie, la 54 la sută în prezent.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici