Supravieţuitorii masacrului de la Srebeniţa, din 1995: Vizita lui Ban Ki-moon este "foarte importantă"

Următoarea vizită a secretarului general al ONU Ban Ki-moon la Srebeniţa este "foarte importantă deoarece un genocid s-a comis sub drapelul ONU" în această regiune din Bosnia orientală în iulie 1995, a afirmat luni o asociaţie de supravieţuitori ai masacrului.

205 afișări
Imaginea articolului Supravieţuitorii masacrului de la Srebeniţa, din 1995: Vizita lui Ban Ki-moon este "foarte importantă"

Supravieţuitorii genocidului de la Srebeniţa, din 1995: Vizita lui Ban Ki-moon este "foarte importantă"

"Este important ca Ban Ki-moon să viziteze Srebeniţa care în 1995 era sub protecţia ONU. Un drapel al ONU se afla acolo şi un genocid a fost comis sub acest drapel", a declarat pentru AFP, Munira Subasic, preşedinta Asociaţiei mamelor din Srebeniţa.

"Nimeni nu ne poate aduce înapoi morţii, însă dacă cineva ca Ban Ki-moon şi alţii pot veni să se încline în faţa victimelor şi să spună că regretă ceea ce s-a întâmplat, atunci vor învăţa lecţiile trecutului şi Srebeniţa nu se va mai putea întâmpla nicăieri altundeva", a adăugat această femeie care a pierdut 22 de membri ai familiei sale, printre care soţul şi fii săi, în acel masacru.

Ban Ki-moon este aşteptat în Bosnia la sfârşitul unui turneu de o săptămână în Balcani care a început joi în Slovenia.

Acesta a declarat recent pentru un cotidian bosniac că incapacitatea Naţiunilor Unite de a împiedica acest masacru va rămâne pentru totdeauna întipărită în conştiinţa ONU şi a comunităţii internaţionale.

"Aceşti oameni au fost victimele unui genocid. Iar (...) asta va bântui comunitatea internaţională pentru mult timp", a declarat acesta.

Ban va vizita memorialul de la Potocari, în apropiere de Srebeniţa, unde sunt îngropaţi peste 5.600 de victime ale masacrului identificate până în prezent după ce au fost exhumate din gropile comune.

Forţele sârbe din Bosnia au ucis 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în câteva zile, după ce au preluat controlul în Srebeniţa în iulie 1995.

Acest masacru care a avut loc cu puţin înaintea sfârşitului războiului intercomunitar din 1992-1995 a fost calificat drept genocid de către justiţia internaţională.

După ce au fugit de justiţie timp de mai mulţi ani, foştii lideri politici şi militari ai sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic şi Ratko Mladici, acuzaţi că au organizat masacrul, sunt în prezent judecaţi pentru genocid de Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici