Suspectul arestat în legătură cu atacul de la Benghazi pregătea alte atentate, afirmă Washingtonul

Statele Unite s-au justificat faţă de Consiliul de Securitate al ONU pentru capturarea în Libia a unui presupus conducător al atacului sângeros comis împotriva misiunii diplomatice americane de la Benghazi afirmând că acesta pregătea şi alte atentate împotriva americanilor.

87 afișări
Imaginea articolului Suspectul arestat în legătură cu atacul de la Benghazi pregătea alte atentate, afirmă Washingtonul

Suspectul arestat în legătură cu atacul de la Benghazi pregătea alte atentate, afirmă Washingtonul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului din luna iunie - ambasadorul rus Vitali Ciuekin, ambasadoarea americană Samantha Power evocă "dreptul natural al Statelor Unite de a se apăra".

"În urma unei anchete minuţioase, Guvernul american a conchis că Ahmed Abu Khattala era un personaj-cheie" în atacul de la Benghazi, se arată în scrisoare, datată marţi, după care AFP a obţinut o copie. "Ancheta a demonstrat, de asemenea, că el a continuat să pregătească atacuri înarmate împotriva americanilor", adaugă ambasadoarea.

"Măsurile luate pentru capturarea lui Ahmed Abu Khattala în Libia erau, aşadar, necesare în vederea prevenirii unor asemenea atacuri şi au fost adoptate conform dreptului natural al Statelor Unite de a se apăra", conchide Power.

Ea precizează că trimite această scrisoare pentru a se conforma articolului 51 al Cartei ONU. Acest articol obligă ţările membre care adoptă măsuri cu scopul de a se apăra împotriva unui atac să informeze imediat Consiliul, garantul păcii şi securităţii internaţionale.

Ahmed Abu Khattala a fost arestat duminică, în apropiere de Benghazi, în estul Libiei, într-un raid al forţelor americane, care cooperează strâns cu agenţi FBI, a anunţat Pentagonul marţi.

Power precizează în scrisoare că suspectul urmează să fie trimis în faţa unui tribunal american pentru acuzaţii de natură penală.

Libia a denunţat miercuri capturarea pe teritoriul său a acestui suspect şi a reclamat ca Ahmed Abu Khattala să fie judecat în pe teritoriul său, unde este emis un mandat de arestare pe numele său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici