Sute de mii de persoane au sărbătorit în stradă venirea Noului An

Sute de mii de persoane au ieşit pe străzile capitalelor lumii, pentru a celebra începutul anului 2009, în timp ce raidurile din Fâşia Gaza au determinat anularea festivităţilor într-o mare parte a lumii arabe.

16 afișări
Imaginea articolului Sute de mii de persoane au sărbătorit în stradă venirea Noului An

Sute de mii de persoane au sărbătorit în stradă venirea Noului An (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de mii de persoane au petrecut revelionul în Times Square din New York, la temperaturi foarte scăzute, iar coborârea globului de cristal a marcat, conform tradiţiei, miezul nopţii. În Times Square s-au aflat primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, precum şi fostul preşedinte american Bill Clinton şi soţia sa, Hillary.

La Quebec, mii de persoane au înfruntat un frig polar, cu temperaturi sub minus 32 de grade, pentru a asista la un spectacol care a marcat atât venirea Noului An, cât şi încheierea festivităţilor organizate la împlinirea a 400 de ani de la fondarea oraşului, de către geograful şi exploratorul francez Samuel de Champlain.

Pe ritmuri de bossa nova, zeci de mii de persoane au marcat trecerea în noul an la Copacabana, pe plaja de la Rio de Janeiro, unde erau aşteptate aproape două milioane de persoane.

Alte 5.000 de persoane sunt aşteptate să asiste şi la concertele organizate în centrul capitalei mexicane, la care va participa şi grupul tradiţional Los Tigres del Norte.

Noul An a fost întâmpinat cu un foc de artificii gigantic la Sydney, urmărit de 1,5 milioane de persoane. La Bangkok, sărbătoarea a fost marcată însă de moartea a cel puţin 60 de persoane, care şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit într-un club.

Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut catolicilor din întreaga lume "mai multă sobrietate şi solidaritate" în faţa "crizei economice şi mondiale în creştere, care afectează deja întreaga lume".

La Londra, la temperaturi sub 0 grade Celsius, circa 400.000 de persoane au asistat la festivităţile organizate pe malurile Tamisei, iar la Paris aproximativ 550.000 de persoane s-au adunat după miezul nopţii pe Champs Elysee.

În Grecia, în noaptea de Anul Nou au avut loc confruntări între grupuri de tineri şi forţele de poliţie la Salonic. În Spania, mii de persoane s-au adunat, la miezul nopţii, în piaţa centrală Puerta del Sol, în timp ce numeroşi polonezi au întâmpinat Noul An în stradă.

Până la un milion de persoane s-au adunat, în pofida frigului, şi la poarta Brandebourg din centrul Berlinului, în timp ce la Veneţia 30.000 de cupluri de toate vârstele au întâmpinat Noul An printr-un sărut colectiv în Piaţa San Marco, iar la Roma aproape 200.000 de persoane s-au adunat în apropierea Coloseumului pentru un concert al Giannei Nannini. La Napoli, sute de italience au decis să nu întreţină relaţii sexuale cu soţii lor în cazul în care aceştia vor lansa petarde de revelion.

În Olanda, autorităţile au organizat focuri de artificii, care au provocat rănirea câtorva persoane.

La Moscova, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, le-a cerut compatrioţilor săi să depăşească dificultăţile cu care se confruntă, exprimându-şi şi încrederea în poporul rus.

În India, încă îndoliată după atacurile de la Bombay, soldate cu 172 de morţi, festivităţile s-au desfăşurat sub supravegherea atentă a poliţiei.

Festivităţile pentru Noul An au fost anulate în mai multe ţări arabe, în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde cele cinci zile de atacuri israeliene au provocat moartea a aproape 400 de persoane.

Concertele, galele şi dineurile programate au fost anulate în Egipt, la Dubai, în Iordania, Bahrein, Maroc şi Siria, însă Beirutul nu a renunţat la evenimentele festive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici