Sute de mii de persoane evacuate şi aeroporturi închise în Indonezia, după erupţia Vulcanului Kelud - FOTO

Autorităţile indoneziene au dispus vineri evacuarea a sute de mii de persoane, iar trei aeroporturi internaţionale au fost închise, după erupţia spectaculoasă a Vulcanului Kelud, pe Insula Java.

639 afișări
Imaginea articolului Sute de mii de persoane evacuate şi aeroporturi închise în Indonezia, după erupţia Vulcanului Kelud - FOTO

Sute de mii de persoane evacuate şi aeroporturi închise în Indonezia, după erupţia Vulcanului Kelud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest vulcan, deosebit de periculos, deoarece este situat într-o regiune dens populată, a intrat în erupţie joi seara.

Posturi de televiziune au difuzat imagini în care apar coloane de cenuşă şi lavă împroşcată către sate din vecinătate. Corespondenţi AFP la faţa locului afirmă că au văzut locuitori îngroziţi, plini de cenuşă, fugind pe motociclete sau la bordul maşinilor.

Aeroporturile Surabaya, Yogyakarta şi Solo au fost închise, a declarat un oficial însărcinat cu aviaţia în cadrul Ministerului Transporturilor, Herry Bakti, pentru postul Metro TV, care a filmat avioane acoperite de cenuşă pe tarmac.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea catastrofelor a anunţat că 200.000 de persoane care locuiesc în 36 de sate aflate pe o rază de zece kilometri în jurul Vulcanului Kelud au primit ordin de evacuare.

"O ploaie de cenuşă, nisip şi pietre cade până la o distanţă de 15 kilometri de craterul vulcanului", a precizat Sutopo Purwo Nugroho.

Serviciile de intervenţie au trimis SMS-uri locuitorilor, îndemnându-i să nu se întoarcă acasă, anunţând că lava va continua să curgă în anumite sate şi că aerul este, în anumite zone, saturat de sulf.

Probabilitatea unei noi erupţii la fel de violente ca cea de joi este slabă, a anunţat Centrul pentru Prevenirea Riscurilor Vulcanologice şi Geologice.

Erupţii ale Vulcanului Kelud (1.731 de metri) s-au soldat cu aproximativ 15.000 de morţi începând din secolul al XVI-lea, între care aproximativ 10.000 în 1568.

La începutul lui februarie, alt vulcan indonezian, Sinabung, a intrat în erupţie, provocând moartea a 16 persoane. Un vulcan "adormit" de aproximativ 400 de ani, el s-a "trezit" în 2010 şi în septembrie 2013.

Cutremurele şi erupţiile vulcanice sunt frecvente în Indonezia, un arhipelag imens, format din mii de insule şi insuliţe, situat pe Centura de Foc a Pacificului. În Indonezia există aproximativ 130 de vulcani activi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici