Sute de persoane au fost arestate în urma protestelor din regiunile tibetane

Sute de persoane au fost arestate în urma protestelor din ultimele zile în Tibet şi în regiunile unde există minorităţi tibetane, au anunţat miercuri organizaţii pro-tibetane.

9 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane au fost arestate în urma protestelor din regiunile tibetane

Sute de persoane au fost arestate în urma protestelor din regiunile tibetane (Imagine: Mediafax Foto)

"Se pare că cel puţin câteva sute de persoane au fost arestate - poate chiar mii", în marele Tibet care, în afara regiunii autonome a Tibetului, ocupă şi zone învecinate, a declarat Lhadon Tethong, directoarea mişcării studenţilor pentru un Tibet Liber.

"Nu reuşim să ne odihnim peste zi (...) Există un mare flux de informaţii", a adăugat ea.

Kate Saunders, de la Campania Internaţională pentru Tibet (ICT) menţionează de asemenea "sute de arestări" posibil numai în Lhasa, capitala Tibetului, unde vineri au avut loc revolte.

La rândul său organizaţia Human Rights Watch şi-a exprimat îngrijorarea faţă de posibila "maltratare, torturare" a celor arestaţi.

"Având în vedere istoria îndelungată a torturării militanţilor politici de forţele de securitate chineze, avem toate motivele să ne temem pentru securitatea celor care au fost arestaţi recent", arată organizaţia pentru apărarea drepturilor omului.

Autorităţile tibetane nu au făcut miercuri nici un comentariu cu privire la aceste arestări sau la tibetanii care s-au predat.

Un oficial al biroului securităţii publice a cerut chiar jurnaliştilor să nu mai sune pentru a cere informaţii.

Agenţia de presă China Nouă a dat asigurări miercuri că 105 manifestanţi tibetani implicaţi în confruntările de la Lhasa s-au predat.

Aceste revolte au provocat moartea a 13 persoane, potrivit unui bilanţ oficial, dar tibetanii aflaţi în exil vorbesc de circa 80 sau 100 de morţi, respectiv sute de victime în regiunile în care s-au propagat manifestaţiile, în Sichuan (sud-vest), Qinghai şi Gansu (nord-vest).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici