Suveranul Pontif a botezat un ziarist musulman convertit la catolicism

Papa Benedict al XVI-lea a botezat, în timpul slujbei pascale celebrate în noaptea de sâmbătă spre duminică, şapte adulţi, printre care se numără o chinezoaică şi un ziarist italian de origine musulmană.

81 afișări
Imaginea articolului Suveranul Pontif a botezat un ziarist musulman convertit la catolicism

Suveranul Pontif a botezat un ziarist musulman convertit la catolicism (Imagine: Mediafax Foto)

Suveranul Pontif urmează să celebreze duminică dimineaţa, în Piaţa Sf. Petru, slujba de Paşte şi să pronunţe binecuvântarea "urbi et orbi", difuzată de posturi de televiziune din 67 de ţări.

Printre cele şapte persoane alese pentru botezul din bazilica Sfântul Petru de la Vatican s-a numărat şi ziaristul italian de origine egipteană Magdi Allam, în vârstă de 55 de ani, editorialist şi director-adjunct la Corriere della Sera, prezentat mult timp drept un "musulman moderat", înainte de a se apropia de Biserica Catolică.

Magdi Allam a scris numeroase eseuri polemice despre Orientul Mijlociu şi a organizat, în 2006, la Roma, o manifestaţie de susţinere a creştinilor din ţările arabe şi musulmane.

"Pentru Biserica Catolică, orice persoană care cere să primească botezul, după o profundă introspecţie personală, o alegere în totalitate liberă şi o pregătire adecvată, are dreptul de a-l primi", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

În relaţiile cu islamul şi cu alte religii, Vaticanul insistă asupra importanţei libertăţii religioase şi în special a respectării dreptului la schimbarea religiei.

Printre cei botezaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică se numără doi bărbaţi şi cinci femei, originari din Italia, Camerun, China, Statele Unite şi Peru.

Vicepreşedintele comunităţii musulmane din Italia, Yahya Pallavicini, şi-a exprimat respectul faţă de decizia lui Magdi Allam, dar s-a declarat uimit de faptul că acesta a fost botezat chiar de Papă. Pallavicini, care a făcut parte dintr-o delegaţie musulmană primită la Vatican la începutul lunii martie, pentru pregătirea unei întâlniri la nivel înalt între reprezentanţii celor două religii, a apreciat că acest gest poate alimenta sentimentul că deschiderea spre dialog a Bisericii Catolice este însoţită de o dorinţă de "supremaţie" asupra altor religii.

Slujba a fost oficiată de 30 de cardinali care i s-au alăturat Suveranului Pontif, care a apărut obosit în cea de-a treia zi a Sărbătorilor Pascale catolice. Papa, care va împlini 81 de ani la 16 aprilie, a renunţat vineri seara să poarte crucea pe tradiţionalul Drum al Crucii, în cursul unei ceremonii desfăşurate pe o ploaie torenţială, alegând să conducă procesiunea de pe o terasă acoperită.

Ziaristul italian Magdi Allam, convertit de la islam la catolicism şi botezat sâmbătă seara de Suveranul Pontif, a prezentat duminică motivele pentru care s-a convertit şi a acuzat islamul că este "violent din punct de vedere fiziologic şi conflictual din punct de vedere istoric".

Allam, editorialist la Corriere della Sera, şi care s-a definit mult timp drept "musulman moderat", reaminteşte, într-o scrisoare publicată de ziar, că, din cauza luărilor sale de poziţie publice împotriva islamismului şi a extremismului musulman, a primit ameninţări cu moartea care l-au determinat să trăiască sub protecţie timp de cinci ani.

"A trebuit să iau act de faptul că, dincolo de (...) fenomenul extremismului şi al terorismului islamic la nivel mondial, rădăcina răului este moştenită dintr-un islam violent din punct de vedere fiziologic şi conflictual din punct de vedere istoric", afirmă el.

Recurgând la tonul polemic care l-a făcut celebru în Italia, Magdi Allam relatează că, în decursul anilor, "spiritul său s-a eliberat de obscurantismul unei ideologii care legitimează minciuna şi disimularea, moartea violentă care duce la omor şi sinucidere, supunerea oarbă în faţa tiraniei", ceea ce i-a permis "să adere la religia autentică a adevărului, vieţii şi libertăţii".

El apreciază că, acceptând un botez public, Papa "a lansat un mesaj explicit şi revoluţionar unei Biserici care a fost până acum prea prudentă în ceea ce priveşte convertirea musulmanilor", de teamă "că nu va putea să-i apere pe convertiţi de condamnarea la moarte pentru apostazie".

Principalii teologi musulmani consideră că islamul interzice schimbarea religiei, pasibilă de condamnarea la moarte în unele ţări.

"În Italia, există mii de persoane convertite la islam, care trăiesc în seninătate cu credinţa lor (...), dar şi mii de musulmani convertiţi la creştinism, care sunt obligaţi să îşi ascundă noua credinţă, de teamă că vor fi asasinaţi de terorişti islamişti", spune Allam.

El şi-a ales ca prenume creştin Cristiano, nume puţin folosit în Italia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici