Taifunul Haiyan a atins coastele Filipinelor. Preşedintele ţării: "Locuitorii se află în mare pericol" - FOTO

Taifunul Haiyan, considerat ca fiind cel mai violent din acest an, a atins vineri dimineaţă coastele Filipinelor, cu rafale de vânt care ating 200 de kilometri pe oră, au anunţat serviciile naţionale de meteorologie.

777 afișări
Imaginea articolului Taifunul Haiyan a atins coastele Filipinelor. Preşedintele ţării: "Locuitorii se află în mare pericol" - FOTO

Taifunul Haiyan a atins coastele Filipinelor. Preşedintele ţării: "Locuitorii se află în mare pericol" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Haiyan a atins Insula Samar, situată la distanţa de aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, după ce a lovit oraşul Guiuan, vineri, la ora 4.40 (joi, 22.40, ora României), a declarat pentru AFP meteorologul Romeo Cajulis. Taifunul se îndreaptă rapid spre nord-vest şi spre Marea Chinei de Sud, cu o viteză de 39 de kilometri pe oră, a anunţat această sursă.

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a îndemnat joi populaţia să se protejeze împotriva acestui taifun.

"Îi avertizez pe oficialii locali că locuitorii se află în mare pericol. Hai să facem tot ce ne stă în puteri, până când taifunul (Haiyan) nu a lovit ţara", a declarat Aquino.

"Putem să diminuăm consecinţele acestui taifun, dacă ne vom ajuta reciproc. Trebuie să ne păstrăm calmul, mai ales atunci când cumpărăm produse de primă necesitate", a adăugat preşedintele filipinez.

Peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate înainte de sosirea taifunului.

Majoritatea şcolilor au fost închise.

Mai multe companii aeriene, printre care Philippine Airlines şi Cebu Pacific, au anulat sute de zboruri, inclusiv internaţionale.

Până în acest moment nu au fost semnalate victime.

Aproximativ 16 milioane de persoane, dintre care 12 milioane în Filipine, se află pe traiectoria acestui taifun. Laos şi Vietnam vor fi traversate de furtună duminică.

"Este un taifun foarte periculos. Oficialii locali ştiu care sunt zonele cele mai vulnerabile şi au cerut ca acestea să fie evacuate", a declarat pentru AFP Glaiza Escullar, de la agenţia naţională filipineză de meteorologie.

În plus, în calea taifunului aproape că nu există deloc munţi, care i-ar fi atenuat forţa rapid, a adăugat meteorologul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici