Taipeiul speră la o cooperare mai profundă între Taiwan şi Uniunea Europeană după investiţia TSMC în Germania

  • Taiwanul speră că investiţia de 3,5 miliarde de euro a producătorului de cipuri TSMC în Germania va conduce la un angajament mai profund între insulă şi Europa.
  • Berlinul a declarat că este un semn pozitiv pentru legăturile bilaterale.
243 afișări
Imaginea articolului Taipeiul speră la o cooperare mai profundă între Taiwan şi Uniunea Europeană după investiţia TSMC în Germania

Pentru Taiwan, care se află sub o presiune tot mai mare din partea Beijingului pentru a accepta revendicările de suveranitate ale Chinei asupra insulei, investiţia este considerată o dovadă de bunăvoinţă faţă de Europa, chiar dacă Uniunea Europeană nu a arătat nicio dorinţă de a merge mai departe cu un acord bilateral de investiţii pe care Taiwanul îl doreşte de mult timp.

"Investiţia TSMC în Europa va contribui la o cooperare şi mai strânsă între Taiwan şi UE", a declarat ministrul taiwanez al Economiei, Wang Mei-hua, reporterilor din Taipei, întrebată dacă semnarea unui acord va aduce mai mulţi producători taiwanezi de cipuri în blocul comunitar, informează Reuters.

"La fel cum Taiwanul şi Statele Unite continuă să consolideze cooperarea... faptul că TSMC va merge în Europa va consolida cu siguranţă relaţiile bilaterale în viitor", a spus ministrul, referindu-se la un acord comercial semnat recent cu Washingtonul.

Oficialii taiwanezi, deşi au precizat că investiţiile TSMC reprezintă o decizie a companiei, au mai spus că ţările europene ar trebui să consolideze legăturile cu Taiwanul dacă doresc continuarea cooperării în domeniul semiconductorilor.

De asemenea, Germania a salutat mişcarea TSMC ca fiind un semn al legăturilor bilaterale puternice.

"Aceasta este o decizie privată pe care guvernul federal o salută şi o susţine", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului. "Relaţiile economice sunt întotdeauna bune pentru relaţiile bilaterale".

Taiwanul a fost încurajat de o schimbare de ton din partea Germaniei de când Olaf Scholz a devenit cancelar la sfârşitul anului 2021, inclusiv o vizită la Taipei în acest an a ministrului german al Educaţiei şi o vizită a ministrului taiwanez al Justiţiei la Berlin.

Într-o schimbare faţă de politicile fostului cancelar, Angela Merkel, guvernul Scholz a dezvăluit luna trecută o nouă strategie privind China pentru a reduce dependenţa de superputerea economică asiatică, până acum o piaţă de export vitală pentru produsele germane.

În luna iunie, Scholz a declarat în faţa Parlamentului German că a avertizat China să nu utilizeze forţa împotriva Taiwanului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici