Talibanii afgani anunţă lansarea luni a "ofensivei de primăvară"

Talibanii afgani au anunţat joi începerea iminentă a "ofensivei de primăvară", promiţând o multiplicare a atacurilor în contextul în care ţara se pregăteşte pentru o perioadă de incertitudine după retragerea, până la sfârşitul lui 2014, a militarilor NATO.

182 afișări
Imaginea articolului Talibanii afgani anunţă lansarea luni a "ofensivei de primăvară"

Talibanii afgani anunţă lansarea luni a "ofensivei de primăvară" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Operaţiunea Khaybar, o referire la o victorie a musulmanilor asupra evreilor în primii ani ai islamului, va fi lansată luni dimineaţa, anunţă rebelii islamişti într-un comunicat.

Ofensiva de primăvară, care va continua până când ninsorile vor perturba din nou deplasarea insurgenţilor, are loc, anul acesta, în perioada dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, care-l vor desemna pe succesorul lui Hamid Karzai.

Operaţiunea Khaybar va viza "în principal invadatorii străini şi pe cei care-i susţin, indiferent de numele lor - spioni, militari sau contractanţi civili -, dar şi pe toţi cei care muncesc pentru ei, ca de exemplu interpreţii", se arată în comunicat.

Talibanii mai promit că vor ataca oficiali guvernamentali de rang înalt, parlamentari şi magistraţi care-i atacă pe susţinătorii lor în justiţie.

Îndepărtaţi de la putere în 2001, de către o coaliţie militară internaţională condusă de către Statele Unite, talibanii au declanşat de atunci o insurecţie pe care cei aproximativ 12 ani de prezenţă militară occidentală nu au reuşit să o înăbuşe.

Persistenţa violenţelor provoacă îngrijorări, în contextul în care 51.000 de militari din cadrul Forţei Internaţionale NATO în Afganistan (ISAF) urmează să părăsească ţara până la sfârşitul anului.

Forţele americane intenţionează să lase câteva mii de militari în Afganistan după 2014, pentru a antrena armata afgană şi a lansa operaţiuni antiteroriste, însă menţinerea acestui contingent ţine de intrarea în vigoare a unui tratat bilateral care pare că va fi semnat abia după alegerea unui nou preşedinte.

Talibanii avertizează totodată că menţinerea oricărei prezenţe militare străine pe teritoriul afgan va conduce la confruntări armate.

"Dacă invadatorii sau marionetele lor (numele prin care talibanii desemnează Guvernul afgan) cred că reducerea numărului trupelor străine ne va diminua ardoarea jihadistă, se înşală amarnic", se arată în comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici