Talibanii au doborât elicopterul american după ce au întins o capcană forţelor speciale

Elicopterul american care s-a prăbuşit sâmbătă în Afganistan, provocând moartea a 30 de militari americani, a fost doborât de talibani care au întins o capcană forţelor speciale ale SUA, transmiţându-le informaţii false, a afirmat luni o sursă guvernamentală afgană.

762 afișări
Imaginea articolului Talibanii au doborât elicopterul american după ce au întins o capcană forţelor speciale

Talibanii au doborât elicopterul american după ce au întins o capcană forţelor speciale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prăbuşirea elicopterului american reprezintă incidentul cel mai mortal pentru coaliţia internaţională de la începutul conflictului afgan, în 2001. Treizeci de militari americani, majoritatea membri ai forţelor speciale, şapte soldaţi afgani şi un translator civil au murit în urma prăbuşirii elicopterului.

"S-a confirmat că elicopterul a fost doborât şi că a căzut într-o capcană întinsă de un lider local al talibanilor, Qari Tahir", a declarat sursa guvernamentală, sub acoperirea anonimatului.

Această informaţie nu a putut fi confirmată imediat de NATO sau de armata americană.

"El le-a transmis informaţii false americanilor, spunându-le că se desfăşoară o reuniune a insurgenţilor talibani într-un complex de case. El ştia ce itinerariu au elicopterele şi a luat poziţie alături de oamenii săi de fiecare parte a văii", a explicat sursa citată.

Când a ajuns, elicopterul a fost ţinta tirurilor de rachete şi "arme moderne" antiaeriene, fiind doborât, a precizat aceasta.

Potrivit sursei, aparatul care transporta forţele speciale a fost chemat în ajutor de trupele americane care au atacat complexul suspect şi care s-au regăsit în faţa a treizeci de talibani, în loc de opt cum li s-a spus în informaţiile false.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici