Talibanii au reuşit să intre într-o bază a SUA

Insurgenţii afgani au reuşit să pătrundă sâmbătă în perimetrul unei baze a Statelor Unite din Afganistan, în cursul luptelor intense în timpul cărora opt militari americani au fost ucişi, a declarat un oficial militar, citat de CNN.

18 afișări
Imaginea articolului Talibanii au reuşit să intre într-o bază a SUA

Talibanii au reuşit să intre într-o bază a SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noile dezvăluiri despre aceste ciocniri armate de la Forward Operating Base Keating, din Districtul Kamdesh, arată deficitul de trupe de la această bază militară îndepărtată din Afganistan.

Insurgenţii s-au folosit de poziţionarea lor pe un teren mai înalt, pentru a trage în trupele americane şi afgane şi a trece dincolo de perimetrul extern al bazei americane.

Aceasta urmează să fie închisă în următoarele zile. Acţiunea face parte dintr-un efort mai amplu susţinut de comandantul american din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, de a ceda baze izolate şi a consolida trupele în zone mai populate, pentru a-i proteja mai eficient pe civilii afgani.

Aproximativ 200 de insurgenţi - majoritatea luptători locali, împreună cu unii lideri talibani - ar fi plănuit acest atac de mai multe zile, ascunzând armament greu şi rachete în munţi.

Conflictul armat a început sâmbătă la ora locală 05.00 (03.30, ora României) şi a durat 12 ore, luptele cele mai intense durând aproximativ şapte ore. Au fost mobilizate şi mai multe elicoptere Apache, unul dintre ele fiind atins de focurile trase de talibani. Peste 100 de militanţi au fost ucişi, potrivit Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici