Ţara din Balcani care a introdus închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate/ Povestea tragică a Legii Tijana

Autorităţile sârbe au introdus un amendament în Codul Penal care prevede pedeapsa cu închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, pentru infracţiuni deosebit de grave, precum violul sau crima, atunci când victimele sunt copii sau femei însărcinate, relatează agenţia MIA, care citează DPA.

12339 afișări
Imaginea articolului Ţara din Balcani care a introdus închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate/ Povestea tragică a Legii Tijana

Ţara din Balcani care a introdus închisoarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate/ Povestea tragică a Legii Tijana

Legea Tijana este produsul unei lungi campanii purtate de Igor Juric, a cărui fiică, Tijana, a fost răpită, violată şi apoi ucisă în anul 2011, potrivit Europa Liberă. Iniţiativa legislativă depusă de Juric a avut sprijinul a 160.000 de persoane.

Noul act normativ aduce o schimbare, de asemenea, în privinţa pedespei cu închisoarea pe viaţă, dar cu posibilitatea de eliberare condiţionată, pentru cazurile de genocid şi alte crime împotriva umanităţii, crimă organizată sau asasinate politice. Până acum, condamnaţii pentru astfel de infracţiuni puteau cere eliberarea condiţionată după 40 de ani de închisoare. Potrivit noii reglementări, perioada a scăzut la 27 de ani.

Dunja Mijatovic, Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, a cerut la începutul acestei luni Belgradului să nu voteze amendamentul lui Igor Juric, deoarece regulile europene în domeniu cer ca o condamnare pe viaţă să includă şi posibilitatea eliberării condiţionate.

„A lăsa pe cineva fără speranţă este considerat un tratament inuman”, a declarat un judecător sârb, Miodrag Majic, pentru televiziune N1.

În prezent, ucigaşul Tijanei execută o pedeapsă de 40 de ani de închisoare.

 





 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici