Ţările arabe se îndreaptă spre un refuz categoric privind recunoaşterea unui "stat evreu"

Lideriii ţărilor arabe, care participă marţi la un summit în Kuwait, se îndreaptă spre "un refuz categoric" privind recunoaşterea unui "stat evreu", o condiţie impusă de către Israel pentru un acord de pace cu palestinienii.

573 afișări
Imaginea articolului Ţările arabe se îndreaptă spre un refuz categoric privind recunoaşterea unui "stat evreu"

Ţările arabe se îndreaptă spre un refuz categoric privind recunoaşterea unui "stat evreu" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit proiectului de declaraţie finală a summitului, şefii de stat din ţările arabe îşi vor anunţa "refuzul absolut şi categoric faţă de recunoaşterea Israelului drept stat evreu" şi "respingerea tuturor presiunilor iniţiate în acest sens asupra conducerii palestiniene", referire la administraţia americană, care încearcă să asigure continuarea negocierilor de pace între cele două părţi.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a fost primit săptămâna trecută la Casa Albă, s-a întâlnit luni seară cu miniştrii de Externe din cele 22 de state membre ale Ligii Arabe, prezenţi la summitul din Kuwait, pentru discuţii privind rezultatele întrevederii cu preşedintele Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă i-a cerut lui Abbas să-şi asume "riscurile" pentru negocierile de pace, la două săptămâni după ce l-a îndemnat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să ia decizii "dificile" în vederea deblocării procesului de pace.

Liderii palestinieni şi-au exprimat rezervele în legătură cu propunerile SUA, afirmând că acestea nu sunt conforme cu dreptul internaţional. De asemenea, partea palestiniană a refuzat "recunoaşterea Israelului drept stat evreu" şi menţinerea pe termen nelimitat a trupelor israeliene pe teritoriul palestinian, două dintre condiţiile puse de premierul Netanyahu.

Negocierile de pace, care s-au reluat în iulie 2013 după trei ani de suspendare, se află în prezent în impas. Discuţiile vizează un acord între cele două părţi până la 29 aprilie în legătură cu "acordul-cadru" în vederea soluţionării unora dintre cele mai sensibile probleme: frontierele, coloniile, securitatea, statutul Ierusalimului şi problema refugiaţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici