Ţările UE, rezervate în privinţa propunerii de trimitere a unei forţe de jandarmerie în Afganistan

Mai multe ţări membre UE au exprimat rezerve în privinţa propunerii franceze de trimitere în Afganistan a unei forţe de jandarmi, care să participe la pregătirea forţelor de poliţie locale, au declarat surse europene, citate de AFP.

8 afișări

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a prezentat propunerea la summitul european din 19 - 20 martie, reluând discuţia la întâlnirea informală a şefilor diplomaţiilor europene desfăşurată vineri şi sâmbătă la Hluboka nad Vltavou, în sudul Cehiei.

Kouchner a recunoscut însă că unii dintre omologii săi au exprimat rezerve în privinţa acestui proiect şi a recunoscut că unii dintre aceştia au dreptate şi că mai trebuie analizate o serie de probleme. "Această forţă ar trebui să acţioneze în cadrul misiunii de poliţie europeană EUPol sau separat de aceasta? Forţa ar trebui să aibă legătură cu NATO?", a adăugat el.

Un diplomat european a declarat sâmbătă că una dintre probleme se referă la asigurarea securităţii jandarmilor, despre care Kouchner a afirmat că trebuie "să acţioneze pe teren, nu în şcoli".

Pentru asigurarea securităţii este necesar sprijinul forţei internaţionale NATO din Afganistan, însă ţările europene insistă ca aceasta să intervină coordonat cu actuala misiune europeană de pregătire a poliţiei afgane (EUPol), care va dispune până în iunie de 400 de poliţişti europeni. "Trebuie creat un mecanism de cooperare între UE şi NATO, care să permită asigurarea vizibilităţii UE", a adăugat diplomatul citat.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a cărui ţară a trimis deja jandarmi în Afganistan, a apreciat că proiectul este "complicat" şi că ar trebui evitate iniţiativele care nu sunt "coordonate". Omologul său suedez, Carl Bildt, a afirmat că este dificil de găsit o soluţie de coordonare a acestei forţe cu NATO şi cu misiunea de poliţie europeană deja existentă, dar s-a declarat optimist în privinţa posibilităţilor de identificare a unei soluţii.

Diplomatul european citat a afirmat că subiectul ar putea fi discutat la summitul NATO din 3 şi 4 aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici