Taxă pe zahăr pentru a ajuta economiile europene

  • Mai multe ţări europene au apelat la o taxă pe zahăr
  • Ca să îndulcească economia, ţări precum Spania, Franţa, Ungaria şi Polonia au pus o taxă pe băuturile îndulcite
  • Ţările care au aplicat această taxă speră să obţină sute de milioane de euro la buget
2192 afișări
Imaginea articolului Taxă pe zahăr pentru a ajuta economiile europene

Taxă pe zahăr pentru a ajuta economiile europene

O analiză a Ziarului Financiar arată că tot mai multe ţări europene pun taxa pe zahăr- este buna pentru sănătatea oamenilor si face bine si la finanţele ţării!

Polonia, tigrul Europei în ultimul deceniu, e ultima care a apelat la o astfel de taxă. A început de la 1 ianuarie să taxeze băuturile îndulcite. S-a alăturat astfel Franţei şi Ungariei, care fac asta de mai multă vreme. Cu un scop exact - aproape 700 de MILIOANE DE EURO suplimentar la buget.

Guvernul de la Budapesta a fost primul care a făcut asta. Şi-n doar câţiva ani se laudă că a redus cu 20% consumul de zahăr din băuturi carbogazoase. Un alt efect a fost că 40% dintre producători au schimbat reţetele.

Spania, o altă economie importantă a zonei euro, a majorat şi ea TVA-ul la băuturi îndulcite de la 10 la 21 la sută. 400 de milioane de euro estimează că va aduce suplimentar la buget! Asta în timp ce Danemarca a renunţat de ceva vreme.

Ideea taxei pe zahăr a existat şi în România, propusă şi de unii, şi de alţii, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici