Tea Party, înfrânt într-un scrutin primar din North Carolina cu valoare de test

Un candidat susţinut de către Tea Party a pierdut marţi seara una dintre cele mai importante alegeri primare republicane din Statele Unite, în vederea alegerilor legislative din noiembrie, în faţa unui candidat apropiat establishmentului partidului.

87 afișări
Imaginea articolului Tea Party, înfrânt într-un scrutin primar din North Carolina cu valoare de test

Tea Party, înfrânt într-un scrutin primar din North Carolina cu valoare de test (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Adunării locale din North Carolina (est) Thom Tillis l-a înfrânt pe un candidat Tea Party la obţinerea nominalizării republicane în cursa pentru Senat, cu 45% din voturi, potrivit rezultatelor aproape complete comunicate de către Biroul electoral.

Conservatorul Tillis a fost susţinut de nume grele la nivel naţional din partid şi a primit susţinerea financiară a unor organizaţii importante, ca American Crossroads, condusă de către fostul aghiotant al lui George W. Bush Karl Rove.

Democraţii au denunţat însă "poziţia conservatoare extremă" a lui Tillis, un candidat "de extremă dreapta" în opinia lui Brad Woodhouse, preşedintele American Bridge, un grup afiliat Partidului Democrat.

Alegerile primare continuă până în vară şi urmează să dezvăluie un adevărat război civil intern în Partidul Republican, între Tea Party şi conservatori mai tradiţionalişti.

Baronii republicani şi organizaţiile apropiate mediului de afaceri, ca U.S. Chamber of Commerce, încearcă să le influenţeze rezultatele, cu scopul de a privilegia învestirea unor candidaţi percepuţi ca mai puţin radicali, mai solizi şi deci mai susceptibili să câştige circumscripţii pe 4 noiembrie.

Întreaga Cameră a Reprezentanţilor va fi realeasă, pentru mandate de doi ani, dar şi o treime din Senat, pentru mandate de şase ani.

Republicanii speră să preia controlul asupra Senatului, Camera superioară a Congresului, dominată în prezent de către democraţi cu 55 de mandate la 45. North Carolina, unde este pus în joc mandatul senatoarei democrate Kay Hagan, face parte dintre cele zece state cele mai vizate de către Partidul Republican.

Un alt scrutin primar din North Carolina, pentru Camera Reprezentanţilor, în cea de-a şaptea circumscripţie din stat, s-a încheiat marţi cu victoria candidatului susţinut de către organizaţiile afiliate establishmentului David Rouzer, un fost congresmen local.

De asemenea, în Ohio, David Joyce a obţinut învestitura în a 14-a circumscripţie, împotriva congresmenului local Matt Lynch, care a fost susţinut de către Tea Party Patriots şi FreedomWorks, o grupare care vizează congresmeni pe care-i denunţă ca "aparatcici".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici