Teheranul acuză CIA şi Mossad de atentatul împotriva profesorului iranian

Serviciile de informaţii americane (CIA) şi israeliene (Mossad) se află în spatele atentatului de marţi, soldat cu moartea omului de ştiinţă în domeniul nuclear Masoud Ali Mohammadi, a declarat miercuri preşedintele Parlamentului, Ali Larijani, citat de agenţia Isna.

29 afișări
Imaginea articolului Teheranul acuză CIA şi Mossad de atentatul împotriva profesorului iranian

Masoud Ali Mohammadi, profesor de fizică nucleară la Universitatea de la Teheran, a fost ucis marţi dimineaţă într-un atentat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am primit în ultimele zile informaţii foarte clare, potrivit cărora serviciile de informaţii ale regimului sionist, cu ajutorul CIA, încercau să comită acţiuni teroriste la Teheran", a declarat Larijani, vorbind despre atentatul împotriva lui Ali Mohammadi.

"Acestea credeau că vor putea să profite de pe urma disputelor interne (între putere şi opoziţie) pentru a comite asemenea acte şi a provoca îngrijorarea corpului profesoral şi a da o lovitură programului de cercetare în domeniul nuclear", a adăugat el.

"Pentru câteva ore, o grupare monarhistă lipsită de credibilitate, care acţionează sub protecţia CIA, a revendicat această acţiune teroristă. CIA şi regimul sionist au crezut că vor putea crea o pistă falsă printr-o asemenea revendicare", a mai adăugat ea.

Marţi, gruparea monarhistă Takavaran Tondar a revendicat atentatul, după care a negat, câteva ore mai târziu, orice implicare, afirmând că publicarea acestei revendicări pe site-ul ei a fost un complot al puterii islamice, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul tondar.org.

Preşedintele Parlamentului l-a criticat dur pe preşedintele american, Barack Obama, afirmând că din "sloganul său pentru schimbare nu a mai rămas decât o imagine veche a unui războinic şi unui terorist".

"Cum puteţi să adăpostiţi această grupare teroristă în Statele Unite dacă pretindeţi de mai mulţi ani că luptaţi împotriva terorismului şi aţi impus mai multe războaie în această regiune sub această acoperire?", a mai declarat Larijani.

În vârstă de 50 de ani, Masoud Ali Mohammadi, profesor de fizică nucleară la Universitatea de la Teheran, a fost ucis, marţi dimineaţa de explozia comandată de la distanţă a unei motociclete-capcană în momentul când părăsea domiciliul din capitala iraniană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici