Tensiune la Kiev. Miercuri expiră termenul de evacuare a sediului bisericii Ortodoxe Ucrainene

Miercuri expiră termenul de evacuare a sediului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acordat de autorităţile din Ucraina. Clerul este acuzat că a sprijinit activităţile subversive ale Rusiei în Ucraina. Zeci de credincioşi s-au adunat în jurul mănăstirii istorice, potrivit CNN.

552 afișări
Imaginea articolului Tensiune la Kiev. Miercuri expiră termenul de evacuare a sediului bisericii Ortodoxe Ucrainene

FOTO Динарски масив/Twitter

Complexul cunoscut sub numele de Lavra Pecerska din Kiev este administrat de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care în mod tradiţional este loială Patriarhului Kirill, liderul bisericii ruse. După declanşarea războiului, Biserica Ortodoxă Ucraineană a rupt legăturile cu Moscova şi cu Kiril, un susţinător al Vladimir Putin. Totuşi, în noiembrie anul trecut, Serviciul de Securitate ucrainean a efectuat un raid la mănăstire pentru a contracara „activităţile subversive ale serviciilor speciale ruseşti" din ţară.

Pe 10 martie, Ministerul ucrainean al Culturii a notificat biserica ortodoxă că acordul din 2013 care permitea utilizarea gratuită a clădirii a fost reziliat şi că membrii săi trebuie să părăsească clădirea până la 29 martie. Ministerul a folosit concluzia unui grup de lucru potrivit căreia cei din mănăstire „au încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietăţii de stat".

Potrivit unor imagini difuzate de membrii bisericii pe reţelele de socializare, zeci de credincioşi s-au adunat miercuri pentru a se ruga în genunchi „pentru salvarea Lavra Pecerska din Kiev".

Lavra a fost fondată în secolul al XI-lea. Mănăstirea este un loc de pelerinaj, un sit înclus în patrimoniul UNESCO şi una dintre cele mai populare atracţii turistice din Kiev.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici