Tensiuni în strâmtoarea Ormuz. Tancul petrolier britanic, „hărţuit” de ambarcaţiunile iraniene, a avut nevoie de intervenţia unei fregate

Trei ambarcaţiuni iraniene au încercat să blocheze trecerea unui tanc petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz, fiind nevoie de intervenţia unei fregate britanice pentru a forţa navele iraniene să se retragă, a anunţat joi Guvernul de la Londra, potrivit cotidianului The New York Times.

4917 afișări
Imaginea articolului Tensiuni în strâmtoarea Ormuz. Tancul petrolier britanic, „hărţuit” de ambarcaţiunile iraniene, a avut nevoie de intervenţia unei fregate

Noi obstacole pentru tancul petrolier britanic, „hărţuit” de ambarcaţiunile iraniene.

Marea Britanie a îndemnat autorităţilor iraniene să "detensioneze situaţia din regiune".

"(Fregata) HMS Montrose a fost forţată să se poziţioneze între navele iraniene şi (petrolierul) British Heritage şi a emis avertismente verbale către navele iraniene, care apoi s-au îndepărtat", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

Pe de altă parte, ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a catalogat afirmaţiile autorităţilor britanice drept lipsite de valoare.

"Se pare că tancul petrolier britanic a trecut. Ceea ce au spus ei şi afirmaţiile care au fost făcute sunt pentru a crearea de tensiuni şi aceste afirmaţii nu au nicio valoare", a declarat Zarif, citat de agenţia semioficială de ştiri Fars.

Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice a comunicat că navele sale de patrulare efectuează operaţiuni normale, precizând că "în ultimele 24 de ore nu a existat nici o întâlnire cu nave străine, inclusiv navele englezeşti", se arată în declaraţie.

Incidentul, care a avut loc miercuri, s-a produs în momentul în care tancul petrolier britanic se afla în zona intrării nordice a strâmtorii Ormuz, au declarat oficiali americani, sub protecţia anonimatului.

Potrivit mai multor oficiali americani, cinci ambarcaţiuni aparţinând Gărzilor Revoluţionare din Iran s-au apropiat miercuri de un tanc petrolier britanic şi au cerut echipajului să oprească nava, însă iranienii s-au retras în urma avertismentelor lansate de o fregată britanică ce se afla în zonă.

Incidentul s-a produs la aproape o săptămână după ce autorităţile din regiunea britanică Gibraltar, ajutate de forţe speciale britanice, au sechestrat un tanc petrolier iranian despre care se crede că transporta petrol spre Siria, încălcând sancţiunile europene impuse regimului de la Damasc.

Taguri:
iran,
m.britanie,
naval

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici