Tensiuni între Washington şi Paris pe tema livrării de nave de război Moscovei

Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a reafirmat omologului său francez, Laurent Fabius, că Washingtonul se opune ca Parisul să livreze nave de război Moscovei, din cauza crizei ucrainene, a anunţat joi diplomaţia americană, citată de AFP,

2127 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Washington şi Paris pe tema livrării de nave de război Moscovei

Washingtonul apreciază că nu este "momentul potrivit" ca Parisul să livreze nave de război Moscovei

Dosarul celor două nave militare de tip Mistral pe care Franţa urmează să le livreze Rusiei a dominat vizita de luni şi marţi a lui Laurent Fabius în Statele Unite şi a provocat tensiuni între cele două ţări aliate.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a confirmat faptul că cei doi miniştri au "discutat despre această vânzare" în cursul întrevederii care a avut loc marţi la Washington.

"Ne-am exprimat de mai multe ori pe lângă Guvernul francez îngrijorările legate de această vânzare şi nu credem că este momentul potrivit pentru a continua astfel de contracte militare, ţinând cont de acţiunile Rusiei vizând destabilizarea vecinilor", a explicat Marie Harf.

Marţi, în cursul unei conferinţe de presă, Fabius a apărat contractul prin care Franţa s-a angajat să vândă două nave de război Rusiei.

Franţa şi Rusia au semnat în 2011 un contract privind achiţionarea de către Moscova a două nave de tip Mistral, prima urmând să fie livrată în octombrie 2014, iar a doua în 2015. Cele două sunt nave de proiecţie şi comandament (BPC), ambarcaţiuni de război polivalente care pot transporta elicoptere şi tancuri.

Ministrul francez a răspuns scurt că omologul său american nu i-a cerut în mod oficial să renunţe la onorarea contractului şi a repetat că "decizia finală urmează să fie luată în octombrie".

"Franţa nu trebuie să primească lecţii de fermitate din partea cuiva (...). Franţa îşi face datoria fie că este vorba despre Ucraina, fie oriunde în altă parte", a declarat şeful diplomaţiei franceze.

La sfârşitul lunii martie, Laurent Fabius a declarat că Parisul ar putea "anula aceste vânzări", în cazul în care Moscova nu-şi schimbă politica faţă de Kiev. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a amânat, ulterior, luarea oricărei decizii pe această temă până în octombrie.

Rusia a ameninţat Franţa că îşi va "exercita drepturile până la capăt", în cazul unei ruperi a contractului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici