Tensiuni post-Brexit Marea Britanie-UE. Bruxellesul respinge ideea anulării Protocolului nord-irlandez

  • Tensiuni post-Brexit între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, din cauza problemelor privind tranzitul mărfurilor în Irlanda de Nord
  • UE respinge ideea anulării Protocolului nord-irlandez inclus în Acordul Brexit
  • Guvernul Boris Johnson este nemulţumit de controalele impuse de UE între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii
4830 afișări
Imaginea articolului Tensiuni post-Brexit Marea Britanie-UE. Bruxellesul respinge ideea anulării Protocolului nord-irlandez

Tensiuni post-Brexit Marea Britanie-UE. Bruxellesul respinge ideea anulării Protocolului nord-irlandez

Uniunea Europeană a respins, joi, solicitările de anulare a Protocolului privind Irlanda de Nord din Acordul Brexit, pe fondul tensiunilor cu Marea Britanie, care este nemulţumită de apariţia unor restricţii privind tranzitul de mărfuri pe propriul teritoriu.

Premierul nord-irlandez Arlene Foster, liderul Partidului Democratic Unionist (DUP), a cerut anularea Protocolului privind Irlanda de Nord. Solicitarea a fost făcută în contextul problemelor privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Ideea a fost respinsă imediat de ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, şi de Uniunea Europeană. "Nu vor fi modificări semnificative. Vrem ca Protocolul să funcţioneze pentru toată lumea, la nord şi la sud, pe Insula Irlandei", a declarat Simon Coveney, conform postului BBC Ulster şi cotidianului The Guardian.

Însă Arlene Foster l-a acuzat pe Simon Coveney că este "complet surd la preocupările privind unionismul".

La rândul său, Maros Sefcovici, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a argumentat că Uniunea Europeană şi Marea Britanie au asumat "un angajament în sensul implementării corespunzătoare a Protocolului nord-irlandez".

"Cred sincer că dacă sunt aplicate complet toate facilităţile stabilite în acorduri şi în protocol, toate problemele despre care vorbim astăzi ar fi rezolvate", a declarat Maros Sefcovici, vicepreşedinte al Comisiei Europene privind Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză. Maros Sefcovici a explicat că a stabilit cu Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, ca "problemele" să fie soluţionate "prin cooperare".

Pe fondul disputelor privind transferul unor vaccinuri în afara Uniunii Europene, Bruxellesul a avertizat că ar putea institui controale în porturile nord-irlandeze. Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

Guvernul Boris Jonhson a cerut Uniunii Europene soluţii pentru evitarea controalelor la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Premierul Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeană că "a subminat" Acordul post-Brexit, dar, în acelaşi timp, Guvernul britanic a cerut Comisiei Europene să prelungească până în 2023 perioada provizorie, care facilitează tranzitul între provincia Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. "Aranjamentele care se aplică în prezent supermarketurilor şi furnizorilor ar trebui prelungite până cel puţin pe 1 ianuarie 2023", i-a cerut Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, lui Maros Sefcovici, vicepreşedinte al Comisiei Europene privind Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză.

Însă premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a avertizat că "nu este suficientă eliminarea scurt timp a unor obstacole". "Trebuie să găsim soluţii sustenabile, funcţionale şi de lungă durată", a subliniat Arlene Foster.

La rândul său, ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a afirmat că ameninţarea Uniunii Europene privind instituirea controalelor vamale a fost "o greşeală care nu ar fi trebuit să se întâmple".

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici