Tensiuni proaspete în Asia: nave din China au intrat din nou în apele teritoriale ale Japoniei

Autorităţile din Japonia susţin că navele gărzii de coastă chineze au comis cea mai gravă încălcare a apelor sale teritoriale din ultimul deceniu, potrivit CNN.

8943 afișări
Imaginea articolului Tensiuni proaspete în Asia: nave din China au intrat din nou în apele teritoriale ale Japoniei

Două nave ale gărzii de coastă din China au navigat în apele teritoriale ale Japoniei, în apropierea unui lanţ de insule disputate de cele două ţări, au declarat vineri autorităţile japoneze. Este cea mai lungă incursiune de acest tip din ultimul deceniu, au spus japonezii.

Paza de coastă japoneză a anunţat vineri că navele au intrat în apele japoneze din Marea Chinei de Est în primele ore ale zilei de marţi şi au rămas pentru a supraveghea o navă de pescuit japoneză care opera în zonă, înainte de a ieşi joi seara

La un moment dat, una dintre navele chinezeşti s-a apropiat la 3 kilometri de Insulele Senkaku, controlate de Japonia şi cunoscute în China sub numele de Insulele Diaoyu, mult sub limita de 19,3 kilometri care defineşte apele teritoriale ale unei ţări.

Paza de coastă japoneză şi-a trimis propriile nave de patrulare în zonă şi a cerut navelor chineze să părăsească imediat apele teritoriale ale Japoniei.

Totuşi, astfel de incursiuni nu sunt neobişnuite în zona disputată. Atât Tokyo, cât şi Beijingul revendică insulele nelocuite ca fiind ale lor, dar Japonia le administrează din 1972. Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie chineză, revendică, de asemenea, proprietatea asupra insulelor.

Tensiunile asupra lanţului stâncos, aflat la 1.900 de kilometri sud-vest de Tokyo, au mocnit de generaţii, revendicările asupra lor datând de sute de ani. Oficialii chinezi au susţinut în repetate rânduri că este dreptul inerent al Chinei de a patrula în apele din jurul insulelor.

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din China nu au oferit comentarii privind declaraţia de vineri a pazei de coastă japoneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
japonia,
china,
nave

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici