Tensiunile persistă în centrul studenţesc din Atena

Tensiunile persistă marţi la Atena, unde contestatarii şi forţele de ordine se confruntă în cartierul studenţesc, după cea de-a treia noapte de violenţe urbane declanşate de moartea, sâmbătă seara, în capitala greacă, a unui adolescent ucis de un poliţist.

17 afișări
Imaginea articolului Tensiunile persistă în centrul studenţesc din Atena

Tensiunile persistă în centrul studenţesc din Atena (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Baricadaţi în Şcoala Politehnică, aproape de muzeul naţional de arheologie, aproximativ o sută de tineri continuă să hărţuiască forţele de ordine, care ripostează cu gaze lacrimogene, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Calmul a revenit, însă, în restul centrului Atenei, care fusese, de luni seara şi până marţi la ora locală 02.30 (02.30 ora României), teatrul unor ciocniri, acte de vandalism şi furturi din zeci de magazine, bănci şi echipamente publice, într-o atmosferă irespirabilă din cauza gazului lacrimogen.

Tensiunea s-a diminuat şi la Salonic, precum şi în celelalte oraşe afectate luni seara de violenţe şi distrugeri: Patras, în Peloponez, Larissa, în centru, Canee, în Creta şi Ioannina (nord-vest).

Incidentele au izbucnit seara, pe fundalul manifestaţiilor de protest împotriva unei erori a poliţiei, care reuniseră mai multe mii de persoane în Atena şi Salonic, la chemarea stângii parlamentare.

Poliţistul care a tras asupra lui Alexis Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, după o altercaţie dintre forţele de ordine şi grupuri de tineri în cartierul atenian Exarhia, a fost arestat şi inculpat pentru "omor voluntar", în timp ce colegul care îl însoţea a fost arestat pentru "complicitate".

În toată ţara, colegiile şi liceele vor rămâne închise marţi în semn de doliu, în urma deciziei ministerului Educaţiei, şi se aşteaptă noi manifestaţii. La Atena, elevii trebuie să participe la amiază la o mare defilare în centrul oraşului, potrivit dascălilor.

Până la cartierul de lux Kolonaki, caroseriile carbonizate ale maşinilor, vitrinele sparte şi mulţimea de pubele fumegânde atestau marţi furia contestatarilor, pe care forţele de ordine dispersate şi aflate în defensivă nu au reuşit, timp de mai multe ore, să-i ţină sub control.

În timpul unei întrevederi ministeriale de criză cu puţin timp înainte de miezul nopţii, ministrul de Interne, Prokopis Pavlopoulos, a apreciat efortul forţelor de ordine, care fuseseră criticate de presă pentru ineficienţă.

"Poliţia este prezentă şi face tot ce este necesar pentru a proteja viaţa oamenilor şi proprietatea", a afirmat ministrul.

Prim-ministrul conservator, Costas Caramanlis, va informa, în cursul acestei dimineţi, preşedintele asupra situaţiei, precum şi pe liderii opoziţiei parlamentare de stânga şi extremă dreapta. Pentru a pune capăt zvonurilor, purtătorul de cuvânt al Guvenului a dezminţit luni seară faptul că aceste întrevederi vizau introducerea legii marţiale.

Într-un mesaj televizat, la postul Nation, Caramanlis s-a angajat ca statul să pună capăt violenţelor urbane, condamnând "evenimentele inacceptabile şi periculoase" care "nu pot fi şi nu vor fi tolerate".

Explozia de furie a tinerilor a erodat şi mai mult Guvernul său, deja destabilizat de o serie de scandaluri şi de efectele crizei economice, făcându-l să fie devansat, potrivit sondajelor, pentru prima dată în cinci ani, de partidul de opoziţie socialist Pasok.

Citeşte şi:

Grecia: Proteste violente, după un incident soldat cu moartea unui tânăr (Video)

Statul grec va pune capăt violenţelor urbane

Noi incidente violente au izbucnit luni seara la Atena şi Salonic

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici