Tentativă de lovitură de stat: Militarii au atacat palatul prezidenţial din capitala Republicii Mali

O tentativă de lovitură de stat militară părea a fi în curs de desfăşurare miercuri în Bamako, capitala Republicii Mali, declanşată de militari furioşi din cauza lipsei de mijloace necesare pentru a combate rebeliunea tuaregilor şi a grupărilor armate islamiste în nordul ţării.

839 afișări
Imaginea articolului Tentativă de lovitură de stat: Militarii au atacat palatul prezidenţial din capitala Republicii Mali

Tentativă de lovitură de stat: Militarii au atacat palatul prezidenţial din capitala Republicii Mali (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Postul de radio naţional ocupat de soldaţii răzvrătiţi a anunţat la ora 23.00 GMT şi locală (01.00, ora României), că un militar va ţine un discurs, fără a specifica ora.

Biroul de Radio şi Televiziune din Mali (ORTM) şi-a oprit emisia odată cu ocuparea sa din timpul după-amiezii de către militari.

Anunţul a survenit după ce schimbul de focuri dintre militarii gărzii prezidenţiale şi militarii revoltaţi s-au intensificat în jurul palatului prezidenţial.

"Am luat palat", a declarat unul dintre răzvrătiţi într-o conversaţie telefonică scurtă cu AFP, aceste informaţii neputând fi confirmate de către garda prezidenţială.

Mai mulţi membri ai acestei gărzi, Beretele Roşii, care ocupaseră poziţii în jurul clădirii ORTM, ocupată, au fost trimişi către palatul prezidenţial pentru a îl apăra.

Înainte de a începe schimbul de focuri, un membru al gărzii a declarat că aceasta controlează preşedinţia şi un consilier prezidenţial a indicat faptul că şeful statului, Amadou Toumani Toure, el însuşi un fost soldat, se afla în incinta palatului.

Zeci de soldaţi îngrijoraţi de lipsa de mijloace necesare pentru a lupta împotriva rebeliunii tuaregilor şi a grupurilor armate islamiste, în nord, s-au răsculat într-o tabără din Kati, oraş garnizoană din apropierea oraşului Bamako.

Revolta s-a extins şi în capitală unde militarii au tras focuri de armă în aer, în plină stradă, creând panică.

"Suntem obosiţi de situaţia din nord" a ţării afectată de o rebeliune a tuaregilor şi de activităţile grupurilor radicale islamiste, a declarat unul dintre revoltaţi.

"Vrem muniţie pentru a merge să luptăm cu rebelii tuaregi, prea mult este prea mult", a declarat un caporal din tabăra din Kati, locul de unde a pornit această rebeliune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici