Teroriştii îşi schimbă tacticile pentru a trece nedectaţi, după dezvăluirile lui Snowden

Teroriştii îşi schimbă tacticile pentru a trece nedectaţi, după ce au primit "acces complet" la informaţii despre modul de operare al Cartierului General pentru Informaţii al Guvernului britanic (GCHQ), a avertizat un oficial din cadrul serviciilor de contraspionaj.

507 afișări
Imaginea articolului Teroriştii îşi schimbă tacticile pentru a trece nedectaţi, după dezvăluirile lui Snowden

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Potrivit publicaţiei, directorul Biroului pentru securitate şi luptă împotriva terorismului (OSCT) Stephen Phipson a declarat că dezvăluirile publicate de ziarul The Guardian au condus la o "reducere substanţială" a informaţiilor despre suspecţi, din cauză că aceştia şi-au schimbat metodele de comunicare. În opinia sa, scurgerile de informaţii, provenind de la Snowden, au oferit extremiştilor un "acces complet" la instrumentele şi tehnicile utilizate de către staţia britanică de interceptări GCHQ, cu un efect "grav" asupra operaţiunilor de spionaj, relatează Daily Mail.

"Scurgerile pe care le-am văzut în presă au făcut mult, mult mai dificile activităţile OSCT, agenţiilor de informaţii şi aparatului Guvernului", a declarat el într-o conferinţă pe tema terorismului. Ele îngreunează urmărirea activităţilor teroriştilor, iar "efectul Snowden a fost foarte, foarte dur", a subliniat oficialul, apreciind că informaţiile sensibile dezvăluite au afectat grav securitatea naţională britanică.

Fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, inculpat pentru spionaj în ţara sa şi refugiat în Rusia, a provocat scandal în iunie după ce a dezvăluit amploarea unei supravegheri online la nivel mondial şi unor activităţi de culegere de informaţii de către Agenţia americană şi GCHQ, pentru ziarele britanic The Guardian şi american The Washington Post.

Snowden acuză NSA că exploatează datele personale ale utilizatorilor Google, Facebook, Skype şi altor companii. Potrivit altor documente publicate, Statele Unite au monitorizat conversaţiile telefonice ale unui număr de 35 de lideri din lume, inclusiv ale cancelarului german Angela Merkel, iar agenţia britanică GCHQ a fost acuzată de interceptarea a milioane de conversaţii video pe Yahoo!, în cadrul unor operaţiuni de supraveghere masive.

Phipson este ultimul oficial de rang înalt care critică dur scurgerile, considerate de Whitehall un adevărat "ghid pentru terorişti". Directorul MI5 (serviciile britanice interne de spionaj) Andrew Parker l-a acuzat anul trecut pe Snowden că a le-a oferit teroriştilor "cadoul" prin care pot ataca Marea Britanie cum vor. Premierul David Cameron a avertizat, de asemenea, că scurgerile au afectat securitatea ţării, iar ministrul Apărării Liam Fox l-a acuzat pe fostul consultant NSA de "trădare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici