Testamentul lui Kim Jong-il îndeamnă Phenianul să dezvolte arma nucleară: Menţinerea de arme nucleare, rachete balistice şi arme biologice este singurul mod de a menţine pacea

Liderul nord-coreean Kim Jon-il, decedat în decembrie, îşi îndeamnă ţara, în testamentul pe care l-a lăsat, să continue să dezvolte arme nucleare, biologice şi rachete balistice, scrie o revistă japoneză în ediţia de joi.

737 afișări
Imaginea articolului Testamentul lui Kim Jong-il îndeamnă Phenianul să dezvolte arma nucleară: Menţinerea de arme nucleare, rachete balistice şi arme biologice este singurul mod de a menţine pacea

Testamentul lui Kim Jong-il îndeamnă Phenianul să dezvolte arma nucleară: Menţinerea de arme nucleare, rachete balistice şi arme biologice este singurul mod de a menţine pacea (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Să aveţi în vedere că dezvoltarea permanentă şi menţinerea de arme nucleare, rachete balistice şi arme biologice este singurul mod de a menţine pacea în peninsula coreeană. Să nu lăsaţi niciodată garda jos", scrie fostul lider, potrivit săptămânalului Shukan Bunshun.

Potrivit acestei reviste, Lee Yun-keol, directorul Centrului de cercetare sud-coreean NK Strategic Information Service Centre (NKSIS), a aflat ultimele dorinţe ale lui Kim Jong-il, tatăl noului lider nord-coreean Kim Jong-un, printr-o "persoană foarte apropiată de un oficial nord-coreean de rang înalt".

"Lee (Yun-keol) ne-a dat numele şi funcţia sursei sale, iar în acest fel am apreciat că informaţiile de care dispune sunt credibile", a precizat săptămânalul în acest articol.

Directorul NKSIS a lucrat anterior pentru organizaţia nord-coreeană însărcinată cu protejarea familiei Kim, unica dinastie comunistă din lume, creată de tatăl lui Kim Jong-il, Kim Il-sung, pe al cărui centenar se pregăteşte să îl celebreze actualul regim.

Din vremea acestei colaborări, Lee Yun-keol, care trăieşte în prezent în Coreea de Sud, a păstrat un contact cu oficialul de rang înalt evocat.

Shukan Bunshun, unul dintre cele mai citite săptămânale din Japonia, nu a publicat fotografii ale testamentului, ci a oferit mai multe citate, despre care afirmă că provin direct din documentul original.

AFP l-a contactat pe Lee Yun-keol în mod direct la Seul, iar acesta a confirmat veridicitatea articolului publicat de revista japoneză.

Yang Moo-Jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul, a declarat pentru AFP că a auzit "zvonuri la Seul referitoare la ultimele dorinţe scrise de Kim Jong-il". "Autorităţile sud-coreene s-ar afla în posesia unei copii, iar în prezent ar fi pe cale să le analizeze", a adăugat el.

Publicarea acestui articol intervine în momentul în care Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu scopul, potrivit Phenianului, de a amplasa pe orbită un satelit civil de observaţie.

Dar Statele Unite şi aliaţii lor, mai ales japonezii şi sud-coreenii, acuză regimul nord-coreean că, în realitate, vrea să realizeze un test de rachetă balistică.

Sub conducerea lui Kim Jong-il, în perioada 1994 şi 2011 Coreea de Nord a procedat la două teste nucleare, iar potrivit unor observatori noul regim ar putea proceda la un al treilea test imediat după lansarea acestei rachete cu rază lungă de acţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici