Testul balistic iranian ar trebui să îngrijoreze ţările europene

Tirul de rachetă anunţat miercuri de Iran ar trebui să îngrijoreze ţările europene, a apreciat ministrul adjunct de Externe israelian, Danny Ayalon.

113 afișări
Imaginea articolului Testul balistic iranian ar trebui să îngrijoreze ţările europene

Testul balistic iranian ar trebui să îngrijoreze ţările europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În plan strategic, acest nou tir de rachetă nu schimbă nimic din punctul nostru de vedere, deoarece Iranul a testat deja rachete cu o rază de acţiune de 1.500 de kilometri, dar ar trebui să îngrijoreze ţările europene", a spus el.

"Iranul încearcă să pună la punct şi o rachetă balistică având o rază de acţiune de 10.000 de kilometri, care ar putea atinge coasta de Est a Statelor Unite", a adăugat Ayalon.

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a anunţat miercuri că ţara sa a efectuat un nou tir de încercare cu o rachetă cu rază medie de acţiune, de tip Sejil-2.

Teheranul anunţase, în noiembrie, un test cu o rachetă sol-sol de nouă generaţie, cu o rază de acţiune de aproape 2.000 de kilometri, de tip Sejil, însă nu oferise detalii referitoare la aceasta. Sejil are "două trepte şi două motoare, foloseşte combustibil solid mixt şi are capacităţi extraordinare", a spus atunci ministrul iranian al Apărării.

Statele occidentale se tem că programul balistic iranian va permite dezvoltarea de rachete dotate cu focoase nucleare, în cazul în care regimul de la Teheran va reuşi să obţină arma atomică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici