Thailanda: Comisia anticorupţie anunţă că o va INCULPA pe premierul Yingluck Shinawatra

Comisia anticorupţie thailandeză (NACC) a anunţat marţi că o va inculpa pe premierul Yingluck Shinawatra pentru neglijenţă în legătură cu programul său controversat de ajutor acordat cultivatorilor de orez, o procedură care ar putea duce la destituirea sa.

213 afișări
Imaginea articolului Thailanda: Comisia anticorupţie anunţă că o va INCULPA pe premierul Yingluck Shinawatra

Yingluck Shinawatra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia a precizat într-un comunicat că Yingluck a ignorat avertismentele ce atrăgeau atenţia că programul va duce la corupţie şi pierderi financiare.

"NACC a decis în unanimitate să o convoace pe Yingluck Shinawatra (...) pentru a i se prezenta acuzaţiile formulate împotriva ei la 27 februarie".

Programul de ajutor pentru cultivatorii de orez, care a determinat Guvernul să cumpere cereale de la agricultori cu până la 50 la sută peste preţul pieţei, a contribuit la victoria zdrobitoare a lui Yingluck Shinawatra la alegerile din 2011.

Dar subvenţiile fac în prezent obiectul criticilor, iar acestea pun şi mai multă presiune pe un Guvern care se luptă de trei luni cu o criză politică pe care alegerile haotice din 2 februarie nu au temperat-o.

Criticii programului acuză că acesta a antrenat o corupţie masivă, că a adus o lovitură finanţelor publice, că a făcut regatul să-şi piardă locul de prim exportator mondial de orez şi a creat un stoc de produse nevândute estimat la 18 milioane de tone.

Nemulţumirea s-a manifestat şi în rândul cultivatorilor de orez, care cer plăţile din urmă pe mai multe luni.

Luni, sute dintre ei au intrat cu forţa într-un complex al Ministerului Apărării, de la periferia capitalei, folosit frecvent de Yingluck în ultimele săptămâni din cauza blocării sediului Guvernului de către manifestanţii opoziţiei.

NACC a inculpat deja mai mulţi oficiali, între care fostul ministru al Comerţului, în legătură cu acest program.

Anunţul viitoarei inculpări a lui Yingluck are loc pe fondul ciocnirilor violente care au avut loc marţi la Bangkok între poliţie şi manifestanţii antiguvernamentali, soldate cu mai mulţi morţi, între care un poliţist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici