The Economist: Motivul pentru care Emmanuel Macron a decis să recunoască Statul Palestina

Publicat: 26 07. 2025, 12:31
France's President Emmanuel Macron makes a speech during a visit to the University of Science and Technology in Hanoi on May 27, 2025. © Jeanne Accorsini/Pool/Bestimage

Ce înseamnă recunoașterea pentru Franța și pentru Palestina?

Franța devine prima mare putere occidentală din G7 care face acest pas, alăturându-se celor 147 de state deja recunoscute, inclusiv unele țări europene precum Spania, Irlanda, Suedia, România, Ungaria și Bulgaria. Actul recunoașterii implică acceptarea suveranității palestiniene în granițele dinainte de 1967 (Cisiordania, Gaza și Ierusalim de Est) și stabilirea relațiilor diplomatice oficiale, scrie The Economist.

Franța găzduiește cea mai numeroasă populație evreiască din Europa și cea mai mare comunitate musulmană din Vestul Europei. Așadar, poziția sa are o greutate deosebită, mai ales într-un context regional marcat de acuzații de genocid în Gaza și lipsă de progres în negocieri. Decizia transmite Israelului că există un cost diplomatic asociat războiului continuu, iar recunoașterea unui stat palestinian sprijină obligativitatea soluției celor două state.

Reacții internaționale

Israel

Premierul Benjamin Netanyahu a denunțat recunoașterea drept un „premiu pentru terorism” și o amenințare la adresa securității Israelului. Ministrul Apărării l-a catalogat ca o „rușine” și o capitulare în fața terorismului.

Statele Unite

Senatorul Marco Rubio și administrația Trump au criticat decizia drept „iresponsabilă” și facilitare a propagandei Hamas. Departamentul de Stat a avertizat că recunoașterea va împiedica pacea pe termen lung.

Autoritatea Palestiniană și Hamas

Liderii palestinieni au salutat decizia ca un act de susținere a autodeterminării și drepturilor poporului palestinian. Hamas a descris gestul ca o mișcare pozitivă spre justiție.

Țări precum Spania, Irlanda, Norvegia și Arabia Saudită și-au declarat sprijinul și au cerut și altor state să urmeze exemplul. Totuși, Germania și Marea Britanie au fost mai reținută, insistând pe condiții prealabile precum pacea directă și încrederea mutuală.

Obiectivele diplomatice ale Franței

Macron intenționează să reanimeze soluția celor două state, aflată în impas de ani de zile. El speră că acțiunea sa va crea un impuls diplomatic pentru alte țări europene (UK, Germania, Italia) să adopte o poziție activă în sprijinul pacei. Recunoașterea Palestinei este văzută ca un semnal simbolic care ar putea influența negocierile internaționale viitoare.

Pe 28–29 iulie 2025, va avea loc Conferința Internațională pentru pace și reconstrucție în Gaza la sediul ONU din New York. Se așteaptă ca mai multe state occidentale să recunoască oficial Palestina pe durata sau imediat după acest eveniment. Agenda include dezarmarea Hamas, planificarea reconstrucției post-conflict și stabilirea cadrului diplomatic pentru viitor

Deși acesta este în principal un gest simbolic, recunoașterea amplifică miza diplomatică și pune presiune pe SUA și UK, care până acum au refuzat o abordare unilaterală. Analiștii spun că un efect real va veni dacă Europa va combina recunoașterea cu acțiuni economice și diplomatice mai ferme împotriva continuării expansiunii așezărilor din Cisiordania

Anunțul lui Macron reprezintă o schimbare majoră în diplomația occidentală privind conflictul israeliano-palestinian. Deși nu va schimba imediat situația de pe teren, acest pas simbolic sprijină revenirea la soluționarea pe bază de două state, stimulează presiuni internaționale și poate redeschide o fază de negocieri în privința reconcilierii și reconstrucției durabile.