The Guardian: Fostul permier croat manifesta aceeaşi "aroganţă a puterii" ca Nicolae Ceauşescu

Fostul premier croat Ivo Sanader, acuzat de abuz de putere şi arestat în Austria, manifesta aceeaşi "aroganţă a puterii" ca fostul dictator român Nicolae Ceauşescu, comentează ziarul britanic The Guardian.

12 afișări
Imaginea articolului The Guardian: Fostul permier croat manifesta aceeaşi "aroganţă a puterii" ca Nicolae Ceauşescu

The Guardian: Fostul permier croat manifesta aceeaşi "aroganţă a puterii" ca Nicolae Ceauşescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă nu aţi văzut niciodată imaginile cu ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu, ar trebui să le vedeţi. Într-o dimineaţă răcoroasă de decembrie, în 1989, Ceauşescu a ieşit pe balconul Comitetului Central şi a început să se adreseze celor 100.000 de persoane adunate în Piaţă cu steaguri şi pancarte. La început, totul a decurs normal: Ceauşescu vorbea, lumea aplauda şi scanda sloganurile stabilite. Deodată s-a auzit un sunet ciudat, neobişnuit, ameninţător, ca un vuiet. Iar zgomotul creştea în intensitate. Pe faţa lui Ceauşescu se vede uimirea, iar zgomotul i se adresa lui", scrie ziarul britanic.

"Scena căderii lui Ceauşescu a durat mai puţin de un minut. A fost nevoie de mai mult timp până ce fostul premier croat Ivo Sanader, arestat în urmă cu patru zile în Austria, a fost înlăturat; aproximativ un an şi jumătate. Iar asemănarea lui cu Ceauşescu nu este dictatura, ci un fenomen psihologic legat de aroganţa puterii. Nici Sanader nu credea că ar putea fi înlăturat. El? Premierul? Nu doar că a fost forţat - în circumstanţe obscure - să se retragă de la putere în iulie 2009, dar a fost şi părăsit de foştii aliaţi şi chiar lipsit de libertate", explică The Guardian.

"Mulţi ani, Sanader a dat impresia că ştie perfect ce face. A preluat constrolul asupra Partidului Democrat după ce a reuşit să tempereze aripa radicală a formaţiunii, probabil nu doar cu promisiuni politice. Apoi şi-a pus o mască proeuropeană, într-un mod prietenesc şi civilizat. Între timp, cumpăra persoane din dreapta şi stânga scenei politice, cu bani şi favoruri, până ce majoritatea actorilor importanţi erau parte a reţelei. Recente anchete au dezvăluit că Sanader a fost implicat în cel puţin două scandaluri de corupţie. Pedeapsa maximă este de 15 ani de închisoare, dar este investigat în alte patru cazuri", subliniază publicaţia britanică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici