The Guardian: Liderii populişti contribuie la reducerea inegalităţilor şi la erodarea drepturilor în întreaga lume

Liderii politici populişti sunt asociaţi cu reduceri semnificative ale situaţiilor de inegalităţi economice în întreaga lume şi cu erodarea libertăţilor, arată un studiu citat de cotidianul The Guardian.

805 afișări
Imaginea articolului The Guardian: Liderii populişti contribuie la reducerea inegalităţilor şi la erodarea drepturilor în întreaga lume

The Guardian: Liderii populişti contribuie la reducerea inegalităţilor şi la erodarea drepturilor în întreaga lume

"Preşedinţii şi premierii populişti sunt asociaţi cu reduceri semnifictive ale inegalităţilor economice în întreaga lume, conform unui studiu care contestă presupunerea că populismul are doar consecinţe negative. Cu toate acestea, cercetările efectuate de experţi politici şi economici relevă că guvernele conduse de lideri populişti sunt asociate şi cu erodarea calităţii alegerilor, cu eliminarea constrângerilor asupra puterii executive şi cu scăderea dramatică a libertăţii presei", comentează cotidianul The Guardian, într-un articol intitulat "Liderii populişti, asociaţi cu reducerea inegalităţilor / Populiştii de stânga şi de dreapta au redus distanţele dintre bogaţi şi săraci, dar au erodat şi libertăţile".

Studiul a fost efectuat de "Grupul Populism" ("Team Populism"), format din cercetători care au analizat situaţiile politice din 40 de ţări. Cel mai surprinzător rezultat este că liderii populişti tind să reducă diferenţele dintre bogaţi şi săraci. Efectele asupra inegalităţilor au fost constatate în principal în ţări din America Latină conduse de regimuri de stânga.

"Rezultatul este contrar celor ce aşteptam", afirmă David Doyle, profesor asociat la Universitatea Oxford.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici