The Guardian: Pieţele financiare vor continua să se confrunte cu dificultăţi în 2022

Pieţele financiare riscă să se confrunte cu dificultăţi suplimentare anul viitor, pe fondul amplificării presiunilor inflaţioniste, a majorării dobânzilor şi continuării perturbărilor în reţelele internaţionale de aprovizionare, afirmă experţi citaţi de cotidianul The Guardian.

404 afișări
Imaginea articolului The Guardian: Pieţele financiare vor continua să se confrunte cu dificultăţi în 2022
Analiştii financiari şi investitorii avertizează că răspândirea tulpinii Omicron a virusului SARS CoV-2 amplifică perspectivele unui început de an marcat de creşterea inflaţiei în paralel cu stagnarea producţiei economice. Iar economia Europei va continua să fie afectată de majorarea tarifelor la energie.
 
"Vaccinurile anti-Covid şi tratamentele vor atenua unele riscuri de perturbări sociale şi, deşi multe companii au învăţat să gestioneze restricţiile antiepidemice, o revenire la noi măsuri de restricţionare în Marea Britanie şi la nivel internaţional ar fi o lovitură pentru economia mondială", afirmă Laith Khalaf, directorul departamentului de analize al grupului AJ Bell.
 
Dacă pandemia se va atenua în 2022, băncile centrale vor majora dobânzile de referinţă sau vor reduce programele de stimulare economică şi relaxarea cantitativă în valoare de mii de miliarde de dolari, în efortul de reducere a inflaţiei. Rezerva Federală din SUA preconizează că vor creşte de trei ori costurile de creditare în 2022, ceea ce ar genera temeri pe pieţe şi ar slăbi relansarea economică, al cărei ritm oricum ar urma să scadă.
 
"Inflaţia mare a intensificat presiunile asupra băncilor centrale, dar până spre sfârşitul anului 2022 am putea asista la un alt context, marcat de o stagnare a producţiei", conform analiştilor Băncii japoneze Nomura.
 
"Ne aşteptăm la înăsprirea condiţiilor financiare pe plan mondial, în principal din cauza deciziei Rezervei Federale de a majora dobânzile, ceea ce va amplifica volatilitatea pe pieţele financiare", argumentează Joost Beaumont, analist la Banca olandeză ABN Amro. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici