The Washington Post: Israelul a atacat în iunie laboratoare de arme chimice din Siria

Aviaţia militară israeliană a atacat, în iunie, instalaţii de armament chimic din Siria, un atac rar de acest tip lansat pe fondul temerilor generate de planurile Administraţiei Bashar al-Assad, dezvăluie foşti şi actuali oficiali din serviciile secrete, citaţi de cotidianul The Washington Post.

826 afișări
Imaginea articolului The Washington Post: Israelul a atacat în iunie laboratoare de arme chimice din Siria

The Washington Post: Israelul a atacat în iunie laboratoare de arme chimice din Siria

Atacul a avut loc pe 8 iunie 2021. Avioane militare israeliene au traversat frontiera pentru un atac foarte neobişnuit pe teritoriul sirian. Avioanele au lansat rachete spre trei obiective militare situate în apropiere de Damasc şi de Homs, omorând şapte militari şi un inginer care lucra la un laborator militar ultrasecret.

Armata israeliană a refuzat orice comentariu despre incursiunea în spaţiul aerian sirian. Dar analişti din cadrul serviciilor de informaţii occidentale au observat ceva diferit în această operaţiune. Dacă până atunci atacurile aeriene israeliene se concentrau pe membri ai grupurilor proiraniene şi pe transporturi de armament, bombardamentele din 8 iunie au vizat obiective militare siriene care au legătură cu programul de arme chimice.

Conform unor foşti şi actuali oficiali din cadrul serviciilor secrete citaţi de cotidianul The Washington Post, atacul din iunie se înscrie într-o campanie de oprire a ceea ce oficialii israelieni consideră a fi o încercare a regimului de la Damasc de reluare a producţiei de substanţe chimice letale.

Guvernul israelian a decis lansarea acestui atac, după altul efectuat în urmă cu un an, pe baza informaţiilor care arătau că Administraţia Bashar Al-Assad achiziţiona precursori chimici şi alte materiale necesare pentru refacerea capabilităţilor chimice la care a renunţat acum opt ani, au declarat, sub protecţia anonimatului, patru foşti şi actuali oficiali din cadrul serviciilor secrete occidentale.

Reconstituirea arsenalului chimic sirian reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea Israelului şi a altor ţări vecine. "Aceasta este o armă strategică a regimului de la Damasc", afirmă un oficial din cadrul unui serviciu secret occidental. Regimul Bashar Al-Assad a fost acuzat că a utilizat arme chimice împotriva civililor în conflictul militar cu grupuri insurgente şi teroriste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici