TI: Procesul de aderare a ajutat România să combată corupţia

Procesul de aderare la Uniunea Europeană a ajutat o serie de ţări, precum România, să combată corupţia, potrivit raportului redactat de organizaţia Transparency International (TI) şi care urmează să fie dat publicităţii miercuri, relatează Reuters.

1 afișare

Potrivit raportului TI, companiile multinaţionale şi instituţiile financiare care recurg la mită şi tolerează veniturile dobândite ilegal contribuie la extinderea corupţiei în statele sărace.

Organizaţia Transparency International, cu sediul la Berlin, dezvăluie în ultimul raport privind indicele de percepţie a corupţiei că în timp ce statele sărace ar trebui să combată corupţia internă, ţările dezvoltate sunt, de asemenea, responsabile, şi, în cele mai multe situaţii, reprezintă sursa acestor probleme.

"Mita provine în multe situaţii de la companiile multinaţionale din ţările bogate. Nu mai poate fi acceptabil ca aceste companii să considere mita acordată pe pieţele de export drept o strategie de afaceri legitimă", susţine raportul.

Raportul, întocmit pe baza unor sondaje efectuate în 180 de ţări şi teritorii, a realizat un clasament în funcţie de indicele de percepţie a corupţiei la nivelul funcţionarilor publici şi politicienilor.

Somalia şi Myanmar au obţinut cel mai scăzut indice, de 1,4. La polul opus se situează Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă, cu un indice de 9,4 graţie justiţiei corecte şi transparenţei fondurilor publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici