Tillerson: SUA îşi doresc relaţii mai bune cu India pentru a contracara influenţa Chinei din Asia

Rex Tillerson, secretarul de Stat al SUA, a afirmat că Administraţia de la Washington îşi doreşte să îmbunătăţească în mod semnificativ relaţiile cu India, fiind un partener esenţial al SUA pentru a contracara influenţa negativă a Chinei în Asia, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

304 afișări
Imaginea articolului Tillerson: SUA îşi doresc relaţii mai bune cu India pentru a contracara influenţa Chinei din Asia

Tillerson: SUA îşi doresc relaţii mai bune cu India pentru a contracara influenţa Chinei din Asia

Tillerson urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită în India. El a precizat că Statele Unite au iniţiat discuţii pentru a începe să creeze o alternativă la infrustructura de finanţare a Chinei din Asia.

”Statele Unite caută să întreţină relaţii constructive cu China, dar nu vom minimaliza provocările Chinei asupra ordinii internaţionale bazată pe reguli, China încercând să submineze autoritatea ţărilor vecine şi dezavantajează aliaţii SUA”, a declarat Tillerson, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

”India şi Statele Unite ar trebui să fie în măsură să doteze alte ţări pentru a-şi apăra suveranitatea şi să aibă o voce mai puternică în arhitectura regională economică şi de securitate, care ar trebui să le promoveze interesele şi să le dezvolte economiile”, a adăugat secretarul american de Stat.

Decizia SUA de a aprofunda relaţiile cu India va nemulţumi Pakistanul, un rival tradiţional al Indiei, a declarat un oficial al Departamentului american de Stat.

”În ultimele decenii, Statele Unite s-au confruntat cu ascensiunea Chinei. Totodată, ne-am confruntat şi cu ascensiunea Indiei, însă cele două ţări s-au dezvoltat în moduri foarte diferite”, a mai spus Tillerson.

Drept reacţie, Ambasada Chinei din Washington a emis un comunicat în care a precizat că Beijingul ”contribuie şi apără ordinea normativă a sistemului internaţional” şi caută să aprofundeze cooperarea internaţională.

”Nu vom căuta niciodată să fim hegemoni şi nici nu ne vom angaja în campanii expansioniste. Nu vom căuta niciodată să ne dezvoltăm în detrimentul intereselor altora”, se arată în Comunicatul Ambasadei chineze din SUA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici