Tinerii marocani care revendică reforme democratice continuă manifestaţiile fără islamişti

Câteva mii de persoane au manifestat duminică la Casablanca, fără ca la miting să participe şi reprezentanţi ai mişcării islamiste "Justiţie şi Binefacere", la apelul "Mişcării 20 februarie", care revendică reforme politice profunde.

303 afișări
Imaginea articolului Tinerii marocani care revendică reforme democratice continuă manifestaţiile fără islamişti

Tinerii marocani care revendică reforme democratice continuă manifestaţiile fără islamişti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aceste manifestaţii se desfăşoară pentru prima dată în absenţa islamiştilor din cadrul Mişcării Justiţie şi Binefacere, care s-au retras recent din cadrul acţiunilor de contestare organizate de la începutul anului de tineri care susţin democraţia.

Între 4.000 şi 5.000 de persoane au manifestat în cartierul popular Hay Mohammadi din Casablanca, îndemnând la continuarea revendicărilor cu caracter democratic, a constatat un jurnalist AFP.

"Manifestăm pentru a spune că lupta va continua, în pofida retragerii organizaţiilor politice, indiferent că sunt islamiste sau de alt fel", a declarat pentru AFP Hamza Mahfoud, din cadrul filialei din Casablanca a Mişcării 20 februarie.

Mişcarea islamistă Justiţie şi Binefacere, una dintre cele mai importante în Maroc, a pus capăt, în decembrie, apartenenţei sale la Mişcarea 20 februarie, "din cauza atacurilor" a căror ţintă se declară din partea anumitor tineri contestatari.

Justiţie şi Binefacere, interzisă dar tolerată de către autorităţile marocane, a aderat la Mişcarea 20 februarie încă de la începutul protestelor, în cadrul "primăverii arabe".

"Revendicările noastre sunt legitime şi nu s-au schimbat. (Dorim) o monarhie parlamentară şi mai multă dreptate socială", a continuat Hamza Mahfoud.

Numărul manifestanţilor de la Rabat era inferior celui din Casablanca, şi anume între 300 şi 500 de persoane.

"Vrem mai multă dreptate socială", "Actualul Guvern nu schimbă nimic", "Nu cumulului de avere şi putere", scandau manifestanţii la Rabat şi Casablanca.

Aceste manifestaţii continuă, în contextul în care noul conducător al Guvernului marocan, islamistul moderat Abdelilah Benkirane, a cărui formaţiune, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (PJD), a câştigat alegerile legislative de la sfârşitul lui noiembrie, invită Mişcarea 20 februarie la dialog.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici