Tony Blair nu i s-a putut opune lui Bush în privinţa războiului din Irak

Fostul premier britanic Tony Blair nu i s-a putut opune lui George W. Bush cu privire la declanşarea operaţiunilor din Irak, potrivit declaraţiei fostului secretar de Stat american Colin Powell, consemnată în cartea Blair Unbound.

2 afișări
Imaginea articolului Tony Blair nu i s-a putut opune lui Bush în privinţa războiului din Irak

Tony Blair nu i s-a putut opune lui Bush în privinţa războiului din Irak

Mărturia unuia dintre participanţii influenţi la pregătirea războiului va submina afirmaţiile aliaţilor lui Blair referitoare la rolul restrictiv al premierului britanic faţă de preşedintele american, comentează sursa citată. Potrivit cărţii scrise de Anthony Seldon, Colin Powel îşi aminteşte cum, împreună cu fostul ministru britanic de Externe, Jack Straw, a încercat să îi determine pe cei doi lideri să dea dovadă de reţinere.

"În final, Blair îl susţinea întotdeauna pe preşedinte. Acest lucru mi s-a părut foarte surprinzător", povesteşte Powell, citat de The Independent, în ediţia electronică.

În alte pasaje ale cărţii, citate de The Mail on Sunday, autorul relatează că doi dintre principalii consilieri ai lui Tony Blair, Sir David Manning şi Sally Morgan, s-au opus de asemenea războiului. În schimb, într-o scrisoare adresată de Blair lui Bush în 2002, acesta scria: "George, orice decizie ai lua, eu voi fi alături de tine".

Autorul relatează că Straw a fost elimninat din Cabinet din cauza faptului că nu l-a sprijinit suficient pe Blair. Seldom scrie că fostul premier avea îndoieli cu privire la strategie, dar "ca întotdeauna, Blair s-a abţinut să îşi exprime frustrarea în public", chiar şi spre sfârşitul mandatului său.

Potrivit aceleiaşi cărţi, citată de The Times, Tony Blair a considerat rezultatul slab al Partidului Laburist la alegerile din 2005 drept o înfrângere, pentru care se considera răspunzător pe sine şi războiul din Irak. El a acceptat faptul că acest lucru i-a slăbit autoritatea în calitate de premier şi i-a afectat poziţia în relaţia cu Gordon Brown.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici