Tony Blair, posibil candidat la funcţia de preşedinte al UE - presă

Fostul premier britanic, Tony Blair, este considerat posibil candidat pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Europene, după o serie de crize care au legitimat argumentul că această funcţie trebuie deţinută de o personalitate internaţională puternică, scrie Financial Times, în ediţia electronică.

19 afișări
Imaginea articolului Tony Blair, posibil candidat la funcţia de preşedinte al UE - presă

Tony Blair, posibil candidat la funcţia de preşedinte al UE - presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor oficiali şi diplomaţi europeni, performanţa impresionantă a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, cât a deţinut preşedinţia UE, timp de şase luni, anul trecut, a consolidat poziţia celor care susţin că la conducerea blocului europen este nevoie de un nume mare.

 

Într-un sens, discuţiile sunt premature. Preşedintele îşi va prelua funcţia anul viitor doar dacă Tratatul de la Lisabona, care crează acest post, va fi ratificat de toate statele membre, în special de către Irlanda.

"Sarkozy ne unea în jurul unei idei", a declarat un diplomat UE. "Ne-a determinat pe mulţi să ne gândim că «atunci când situaţia devine dificilă, ai nevoie de o personalitate puternică în această funcţie»".

În prezent, preşedinţia Uniunii Europene, deţinută de la 1 ianuarie de Cehia, este semestrială.

Numele lui Blair a fost asociat de multe ori cu această funcţie, dar mai mulţi factori au lucrat, anul trecut, împotriva lui, între care parteneriatul prea strâns cu George W. Bush, dar şi faptul că sprijină Uniunea Europeană, dar nu suficient cât să implice Marea Britanie mai mult, prin adoptarea monedei unice, euro, spre exemplu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici