Topolanek crede că preşedinţia cehă a UE ia sfârşit odată cu înlăturarea Guvernului său

Premierul demisionar ceh, Mirek Topolanek, a apreciat luni, la Praga, că îndepărtarea de la putere a Cabinetului său de centru-dreapta, după votul de neîncredere al Parlamentului, limitează considerabil capacitatea Cehiei de a administra preşedinţia semestrială a UE.

9 afișări
Imaginea articolului Topolanek crede că preşedinţia cehă a UE ia sfârşit odată cu înlăturarea Guvernului său

Premierul demisionar ceh, Mirek Topolanek (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este evident că odată cu sfârşitul acestui guvern şi cu plecarea sa, ia sfârşit de asemenea şi preşedinţia cehă (a UE), într-un anumit fel", a declarat el, în timpul unei conferinţe de presă, după reuniunea Consiliului de Miniştri.

"Această eroziune este complet evidentă (...). Este clar că influenţa şi capacitatea noastră de a impune lucruri sunt în prezent mai mici decât înainte de 24 martie", data votului de neîncredere.

Noul guvern interimar va fi numit la 8 mai. El va fi condus de Jan Fischer, în vârstă de 58 de ani, actualul şef al Oficiului Naţional de Statistică (CSU). Acest cabinet va conduce ţara până la alegerile anticipate din octombrie.

Preşedintele ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru euroscepticismul său, a refuzat recent să precizeze care va fi rolul său în gestionarea executivului european, odată cu noul Guvern.

Cehia deţine preşedinţia semestrială a UE în primul semestru al lui 2009, după Franţa şi înainte de Suedia, care o va prelua la 1 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici