Topul ameninţărilor la adresa intereselor SUA, în 2015

Intensificarea crizei din Irak, din cauza avansului grupării Statul Islamic, se află pe primul loc în topul priorităţilor politicienilor americani în 2015, potrivit experţilor care au participat la un studiu organizat de Consiliul pentru Relaţii Externe din Statele Unite.

6591 afișări
Imaginea articolului Topul ameninţărilor la adresa intereselor SUA, în 2015

Topul ameninţărilor la adresa intereselor SUA, în 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul a solicitat opinii legate de conflictele potenţiale care ar putea apărea sau escalada în 2015. Din cele aproape o mie de sugestii, au fost alese treizeci. Peste 2.200 de oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai mediului academic şi specialişti în politică externă au fost solicitaţi să ierarhizeze aceste sugestii în funcţie de impactul asupra intereselor americane şi probabilitatea de a se petrece în 2015. Scenariile au fost împărţite pe trei nivele, în ordinea priorităţii pentru liderii americani, relatează huffingtonpost.com.

Pe primul loc în topul preocupărilor externe a fost desemnată criza din Irak, considerată a avea consecinţe mai importante asupra intereselor americane decât se estima în urmă cu un an.

O altă prioritate este eventualitatea unei confruntări armate în Marea Chinei de Sud, probabilitatea acestui scenariu crescând de la scăzut, la moderat.

Cu o probabilitate mare de a se întâmpla, dar cu efecte moderate asupra Statelor Unite, sunt şi scenariile intensificării conflictului dintre Ucraina şi Rusia sau amplificării tensiunilor israeliano-palestiniene.

Gradul de pericol reprezentat de violenţele şi instabilitatea din Pakistan şi Iordania a scăzut anul acesta, deşi acestea au impact  moderat asupra intereselor americane.

Topul priorităţilor americane pentru prevenirea conflictelor în anul 2015:

- intensificarea conflictului în Irak din cauza grupării Stat Islamic;

- un atac amplu asupra teritoriului American sau asupra unui aliat;

- un atac cibernetic asupra infrastructurii esenţiale americane;

- o criză severă nord-coreeană;

- ameninţările reînnoite ale unor lovituri militare israeliene împotriva Iranului;

- o confruntare armată în Marea Chinei de Sud;

- intensificarea războiului civil din Siria;

- creşterea instabilităţii şi a violenţelor în Afganistan;

- intensificarea luptelor în estul Ucrainei;

- amplificarea tensiunilor israeliano-palestiniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici