Tot mai multe oraşe din Franţa decid interzicerea cerşetoriei

Primăria din Marsilia a ieşit în evidenţă luni, de Ziua mondială a Solidarităţii împotriva Sărăciei, prin publicarea unei hotărâri împotriva cerşetoriei, cu aplicare în aproape întregul centru al oraşului, de la Stadionul Velodrome la Gara Saint-Charles, comentează Le Monde în ediţia electronică.

362 afișări
Imaginea articolului Tot mai multe oraşe din Franţa decid interzicerea cerşetoriei

Tot mai multe oraşe din Franţa decid interzicerea cerşetoriei (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Adoptarea acestei hotărâri, intrată în vigoare luni, pe o perioadă nedeterminată, are loc după ce, la 14 septembrie, Prefectura de Poliţie din Paris a interzis cerşetoria pe Champs-Elysees, la solicitarea ministrului de Interne Claude Gueant, dar şi după ce primăriile din Nogent-sur-Marne (Val-de-Marne) şi La Madeleine (nord) au publicat hotărâri similare.

Asociaţiile de luptă împotriva sărăciei denunţă "inutilitatea" acestor măsuri, care vizează "să deplaseze mizeria, să o expulzeze din centrul oraşului", a declarat Alexandre Le Cleve, director în cadrul organizaţiei Cimade. De asemenea, Michel Tubiana, preşedintele Ligii Drepturilor Omului, descrie acest val de hotărâri ca pe un "efect al comunicării", care "nu trec de bariera presei, iar în cazul unora sunt repede retrase, atunci când ne arătăm colţii". Liga a anunţat marţi că atacă hotărârea de la Marsilia la Tribunalul Administrativ din oraş, cum a procedat şi în cazul din La Madeleine.

Însă acociaţiile nu obţin sistematic câştig de cauză împotriva acestor hotărâri, care simplifică evacuarea cerşetorilor. Mai multe municipalităţi, între care cele din Nisa, Montpellier şi Chartres, le aplică frecvent şi cu succes pe timpul verii. Ele le permit îi amendeze pe cerşetori cu 38 de euro, în loc să îi dea în judecată pentru "cerşetorie agresivă". Această acuzaţie este pasibilă de şase luni de închisoare şi o amendă de 3.750 de euro, o procedură complicată, cu o acuzaţie "relativ vagă şi dificil de probat în faţa judecătorului", notează un reprezentant al Sindicatului Magistraturii.

Dar Primăria din Marsilia a subliniat că hotărârea sa nu vizează în mod direct cerşetoria, ci caută să "reprime vagabondajul". Caroline Pozmentier, adjunctul directorului pentru securitatea oraşului, a declarat luni că vrea să "restaureze un sentiment de securitate în rândul locuitorilor". De asemenea, David-Olivier Reverdy, secretarul general al Sindicatului de poliţie Alliance, şi-a exprimat satisfacţia faţă de adoptarea acestei dispoziţii.

La Paris, interdicţia de a cerşi este mai bine localizată, la nivelul Pieţei Charles-de-Gaulle-Etoile, dar şi pe Champs-Elyses, între orele 10.00 şi 22.00. La sfârşitul lunii septembrie, Jean-Yves Adam, controlor general şi comisarul central al Arondismentului VIII, raporta, pentru cotidianul Metro, aplicarea a 77 de avertismente în 15 zile. El preciza că aceste persoane erau în proporţie de "94 la sută de origine română" şi că hotărârea se înscrie în cadrul unei vaste ofensive împotriva "infracţionalităţii române", decretată la 12 septembrie de Ministerul de Interne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici