Tot mai mulți germani se gândesc să emigreze din cauza migrației. Elveția, prima opțiune
Peste jumătate dintre germani își pot imagina să emigreze – și nu doar din cauza climei. Problema nu este în primul rând clima, ci un sentiment mai profund de neliniște față de propria țară, potrivit unui sondaj recent.
La întrebarea: „Presupunând că ați fi complet independent din punct de vedere profesional, personal și financiar, v-ați putea imagina să părăsiți Germania și să emigrați în străinătate?”, 31% dintre respondenți au răspuns „cu siguranță”, iar 27% au spus „probabil”, informează agenția dpa.
Aproximativ 22% au spus că „probabil” nu ar emigra, iar 15% au răspuns „cu siguranță nu”, conform sondajului realizat de YouGov.
Votanții AfD, cei mai hotărâți să plece
Proporția celor dispuși să emigreze este deosebit de mare în rândul susținătorilor partidului de extremă dreapta și anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD): 55% dintre aceștia au spus că ar emigra „cu siguranță”, iar 24% „probabil”.
AfD este deosebit de puternic în estul Germaniei, unde mulți au întâmpinat dificultăți în timpul tranziției de la o economie comunistă la economia de piață occidentală, după reunificarea din 1990.
Partidul a crescut semnificativ începând din 2015, când sute de mii de solicitanți de azil au intrat în Germania.
În prezent, nemulțumirea generală pare să fie în creștere: dintre cei care, în principiu sau posibil, își pot imagina să emigreze, 36% spun că s-au gândit mai serios să părăsească Germania în ultimele luni.
Dintre aceștia, 61% indică situația migrației din Germania ca fiind unul dintre motivele dorinței de a emigra. Între timp, 41% invocă recesiunea economică, iar 29% spun că nemulțumirea lor este legată de ascensiunea AfD.
Elveția, principala destinație
Printre destinațiile la care visează cei care doresc să se mute, Elveția este deosebit de populară.
Lista țărilor în care germanii și-ar dori cel mai mult să trăiască este condusă de Elveția și Austria (30% și 23%), urmate de Spania și Canada (22% și 17%).
„Aceste țări se află în topul preferințelor pentru emigrare încă din anii 1990, alături de SUA și Australia”, spune Simone Blaschka, istoric specializat în migrație și director al Centrului German de Emigrare din Bremerhaven.
Faptul că în Elveția și Austria se vorbește germana, iar sistemele politice sunt asemănătoare joacă, cu siguranță, un rol important în aceste alegeri, afirmă ea.
Elveția este deosebit de apreciată de votanții AfD și de susținătorii partidului liberal FDP.
Elveția e un refugiu nostalgic pentru „vechea Germanie”
Sociologul german Oliver Nachtwey, care predă la Universitatea din Basel, consideră că cei care doresc să se mute în Elveția caută, de fapt, o versiune idealizată a Germaniei anilor ’80 și ’90, când infrastructura era solidă, iar politica, relativ stabilă – cel puțin privită prin lentila nostalgiei.
În privința infrastructurii, Elveția este cu mult înaintea Germaniei, afirmă Nachtwey, oferind ca exemplu punctualitatea trenurilor.
„Aici, întrebarea este dacă trenul întârzie trei sau patru minute, nu dacă va veni deloc”, spune el.