Trafic perturbat şi peste 80 de morţi din cauza frigului în Europa

Traficul rămânea îngreunat luni în Europa, după un sfârşit de săptămână marcat de un val de frig ce a provocat moartea a peste 80 de persoane.

26 afișări
Imaginea articolului Trafic perturbat şi peste 80 de morţi din cauza frigului în Europa

Trafic perturbat şi peste 80 de morţi din cauza frigului în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, traficul trenurilor Eurostar a fost suspendat, mai multe zboruri au fost anulate sau întârziate şi unele drumuri au fost închise.

Traficul trenurilor de mare viteză Eurostar, care circulă în tunelul de sub Canalul Mânecii, ce leagă Marea Britanie şi Franţa, urmează să intre în funcţiune în mod "foarte limitat" marţi dimineaţă, a anunţat, la sfârşitul zilei, compania, care preconizează o revenire la activitatea normală abia după Crăciun. Zeci de mii de călători sunt în continuare blocaţi la Paris, Londra sau Bruxelles.

Deplasările prin Eurotunnel - pentru maşini şi camioane - funcţionează încă, dar în lipsa Eurostar, compania British Airways şi-a crescut considerabil capacităţile, precum şi compania Flybe, iar principalele companii de feriboturi au fost luate cu asalt.

Bilanţul victimelor se ridica la 42 de morţi din cauza frigului în Polonia, unde temperaturile au scăzut la minus 20 de grade Celsius. Este vorba în principal de persoane fără domiciliu fix, aflate sub influenţa alcoolului, potrivit poliţiei. Frigul a provocat asemenea decesul a 27 de persoane în Ucraina.

Cel puţin şase persoane au murit la acest sfârşit de săptămână în Germania, după ce au căzut victime temperaturilor scăzute ajungând până la minus 33,6 grade Celsius, şi a drumurilor acoperite cu polei. Cel puţin trei persoane fără adăpost sau cu adăposturi necorespunzătoare au murit de hipotermie în Franţa. Trei persoane, două ieşind dintr-un bar de noapte şi alta dintr-un restaurant, au murit în Austria, potrivit presei.

La Zagreb, aproximativ 50 de persoane au fost rănite luni, după ce un tren de pasageri s-a izbit de un parapet de beton, la intrarea sa în gară. Sistemul de frânare nu a mai funcţionat corect, din cauza temperaturii de minus 17 grade, potrivit posturilor de televiziune.

În apropiere de Paris, accidentul unei maşini al cărei şofer se afla în stare de ebrietate pe un drum acoperit de polei, a provocat duminică seară căderea unui bloc de beton pe o cale ferată. Aceasta a dus la deraierea unui tren, care a provocat rănirea a 36 de persoane.

Frigul şi zăpada au afectat de asemenea şi nordul Italiei, provocând întârzieri şi anulări de trenuri, precum şi închiderea unor şcoli, în special în Veneţia.

În Spania, peste 170 de zboruri au fost anulate luni la aeroportul internaţional din Madrid-Bajaras, din cauza căderilor de zăpadă care au dus la importante perturbări în traficul rutier din jurul capitalei. Situaţia a revenit apoi progresiv la normal.

În Portugalia, traficul aerian rămânea perturbat.

În nordul Europei, traficul la aeroportul din Bruxelles revenea treptat la normal, chiar dacă au fost înregistrate anulări şi întârzieri.

Traficul a fost reluat la aeroportul din Dusseldorf, în vestul Germaniei, oprit duminică din cauza căderilor de zăpadă, dar cu anulări şi întârzieri luni. La aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Germania, aproximativ 40 de zboruri au fost anulate luni, şi peste 200 duminică.

Mai multe mii de persoane au petrecut noaptea de duminică spre luni în terminale sau hoteluri din apropiere.

În Marea Britanie, aeroportul din Gatwick, în sudul Londrei, a fost închis temporar, pentru a curăţa pista de gheaţă. Aeroportul din Luton, în nordul Londrei, a fost închis.

În Franţa, Direcţia Generală a aviaţiei civile a cerut companiilor aeriene să-şi anuleze 20 la sută din zboruri la Roissy-Charles-de-Gaulle, în apropiere de Paris, din cauza anunţării unor căderi de zăpadă.

La începutul după-amiezii, electricitatea a fost întreruptă pentru două milioane de persoane din regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, în urma unui accident, cu scopul de a evita o întrerupere "completă" a curentului electric în această regiune din sud-estul Franţei.

Pe drumurile europene, poleiul continua să îngreuneze circulaţia, provocând multiple accidente şi ambuteiaje.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici