TRAGEDIE în Turcia: Bilanţul exploziei din mina de la Soma a ajuns la 282 de morţi - FOTO, VIDEO

Sute de persoane au murit sau au rămas blocate în subteran în urma unei explozii produse într-o mină de cărbune din vestul Turciei, a anunţat miercuri ministrul turc al Energiei. Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 282 de persoane şi-au pierdut viaţa în acest accident.

4874 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIE în Turcia: Bilanţul exploziei din mina de la Soma a ajuns la 282 de morţi - FOTO, VIDEO

TRAGEDIE în Turcia: Cel puţin 166 de mineri au murit în urma unui accident produs într-o mină

UPDATE Bilanţul catastrofei miniere din Turcia a ajuns la 282 de morţi

Noi cadavre au fost scoase în noaptea de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei, unde a avut loc un accident marţi, bilanţul morţilor ajungând la 282, a anunţat joi dimineaţa ministrul turc al Energiei, relatează AFP.

"La ora locală 8.00 (8.00, ora României) avem 282 de morţi", a declarat Taner Yildiz.

Bilanţul anterior, comunicat de Taner Yildiz, era de 274 de morţi.

Accidentul a avut loc într-o mină de cărbune din regiunea Soma (Manisa), la aproximativ 80 de kilometri nord de oraşul Izmir, în vestul Turciei.

Potrivit autorităţilor, în subteran s-ar mai afla încă 90 de mineri, dar şansele lor de supravieţuire sunt aproape nule. "Nu am mai scos mineri în viaţă în ultimele 12 ore", a subliniat ministrul, adăugând că echipele de salvare nu au încă acces în două galerii din mină.

Preşedintele Abdullah Gül a sosit joi după-amiază la locul tragediei, unde a fost desfăşurat un important dispozitiv de securitate.

Sindicatele din administraţia publică au făcut apel la grevă joi, pentru a denunţa responsabilitatea şi neglijenţa Guvernului în accident.

Mii de persoane au ieşit în stradă joi dimineaţă la Istanbul şi Ankara, în urma apelului lansat de patru sindicate. "Nu este un accident, este un masacru", scria pe o pancartă desfăşurată de un membru de sindicat, cerând demisia Guvernului turc.

În urma dramei, Turcia a anunţat trei zile de doliu naţional. Programele de televiziune au fost întrerupte şi numeroase ceremonii anulate.

Tragedia intervine într-un context politic foarte tensionat în Turcia între regimul premierului Recep Tayyip Erdogan şi opoziţie. Scena politică este tensionată după mai multe luni de criză, pe care victoria Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la putere) la recentele alegeri locale din luna martie, în pofida unui vast scandal de corupţie, nu au reuşit să o diminueze.

Poliţia a intervenit împotriva manifestanţilor la Istanbul şi Ankara.

Forţele de securitate se află în stare de alertă în condiţiile în care accidentul intervine cu câteva zile înainte de aniversarea primelor manifestaţii care au avut loc în Piaţa Taksim, din Istanbul, la 28 mai, ce s-au transformat ulterior într-un protest neobişnuit împotriva regimului aflat la putere din 2002.

Premierul Erogan, care s-a deplasat miercuri la locul tragediei, a anunţat o "anchetă amplă" privind cauzele accidentului şi a respins orice responsabilitate a Guvernului.

În total, 787 de mineri se aflau în galeriile subterane în momentul exploziei, ale cărei cauze nu au fost stabilite.

Potrivit presei locale, în urmă cu trei săptămâni, Parlamentul a refuzat formarea unei comisii în vederea securităţii minelor din Turcia. Cele trei partide de opoziţie au prezentat propuneri în acest sens, dar acestea au fost respinse de partidul AKP.

Accidentele de mină sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat, unde, în anumite cazuri, nu sunt respectate normele de securitate.

Potrivit unui bilanţ publicat de presă, 3.000 de mineri şi-au pierdut viaţa din 1940 în accidente miniere produse Turcia.

UPDATE 23:02 Bilanţul preliminar al accidentului minier din Turcia a ajuns la 274 de morţi

Bilanţul provizoriu al accidentului minier produs în vestul Turciei a ajuns la 274 de morţi, în timp ce premierul turc Recep Tayyip Erdogan este criticat de manifestanţi, aceştia reproşându-i neglijarea securităţii în mine, citat de AFP.

Ministrul turc al Energiei Taner Yildiz a precizat în cursul serii ca incendiul declanşat la locul accidentul împiedică eforturile echipelor de intervenţie.

 

"Timpul nu joacă în favoarea noastră", a spus el.

Bilanţul anterior, comunicat de Taner Yildiz, era de 245 de morţi.

UPDATE 19:31 Bilanţul preliminar al accidentului minier din Turcia a ajuns la 245 de morţi

Bilanţul provizoriu al accidentului minier produs în vestul Turciei a ajuns la 245 de morţi, anunţă ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.

Alţi 120 de mineri sunt blocaţi în subteran, iar echipele de intervenţie încearcă să ajungă la ei.

Bilanţul anterior, comunicat de premierul Recep Tayyip Erdogan la locul accidentului, era de 232 de morţi.

UPDATE 15:30 - Erdogan anunţă un bilanţ de 232 de morţi

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că bilanţul victimelor în urma accidentului minier produs marţi în vestul Turciei a crescut la 232 de morţi, potrivit posturilor de televiziune locale.

UPDATE 10:05 - Speranţe reduse pentru găsirea unor supravieţuitori

"Speranţele sunt reduse pentru găsirea unor supravieţuitori, dar vom continua operaţiunile de salvare", a precizat ministrul, care nu a oferit detalii în legătură cu numărul minerilor blocaţi în subteran. Presa turcă estimează numărul lor la aproximativ 200.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat miercuri după-amiază în zona sinistrată pentru a verifica operaţiunile de salvare.

Cu această ocazie, şeful Guvernului ar putea anunţa doliu naţional, a afirmat ministrul Taner Yildiz, care a adăugat că 363 de mineri au fost salvaţi.

Un număr de "205 angajaţi au murit", a declarat ministrul Energiei Taner Yildiz, subliniind că bilanţul riscă să crească.

"Intrăm într-o fază mai critică. Pe măsură ce timpul se scurge, ne apropiem cu paşi mari de un deznodământ nefavorabil", a avertizat ministrul.

Şaptesute optzeci şi şapte de angajaţi se aflau în mina din provincia Manisa (vest) în momentul producerii exploziei, iar peste 400 dintre ei rămân în continuare blocaţi în subteran, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, precizând că patru mineri salvaţi sunt grav răniţi.

"Bilanţul morţilor, care deja este foarte ridicat, ajunge într-un punct foarte îngrijorător. Dacă a fost neglijenţă, nu vom închide ochii. Vom lua toate măsurile necesare, între care măsuri administrative şi legale", a adăugat el. 

Alţi 80 de mineri sunt răniţi, dintre care patru grav.

"Ne temem că acest număr va creşte în continuare deoarece cei care au venit în ajutor ar putea să se alăture răniţilor şi să fie afectaţi de fum", a explicat ministrul.

În cursul nopţii, echipele de salvare au extras încet răniţii, majoritatea suferind de dificultăţi respiratorii grave, în faţa sutelor de colegi şi a membrilor familiilor lor. 

Numeroşi jandarmi şi poliţişti înarmaţi erau mobilizaţi în jurul zonei pentru a facilita sosirea şi plecarea a zeci de ambulanţe de la locul catastrofei către spitalul din Soma, oraşul în care se află mina.

"Aştept veşti de fiul meu de la începutul după-amiezii", a declarat pentru AFP o femeie în vârstă de 50 de ani, Sena Isbiler. "Nu am nicio veste, încă nu a ieşit", a adăugat ea. 

"Au fost mici incidente, dar aşa ceva, este prima dată când vedem un astfel de accident, atât de grav", a mărturisit un miner aflat încă în stare de şoc. 

Mulţi mineri au reuşit să scape din galerii după explozie, dar la alţii nu se poate ajunge, ei fiind blocaţi într-un buzunar izolat a declarat pentru AFP un oficial din cadrul minei sub acoperirea anonimatului.

"Prioritatea noastră este să ajungem la angajaţii noştri aflaţi sub pământ", a declarat presei ministrul Yildiz, care a mers la faţa locului.

"Patru echipe de salvare lucrează în mină. Focul creează probleme dar în puţurile care nu au fost afectate se injectează oxigen", a adăugat el.

Potrivit primelor mărturii, explozia a avut loc în jurul orei 12.30 GMT (15.30 ora României), fiind provocată de un transformator electric, şi a generat o surpare ce a blocat minerii în galerii.

Într-un comunicat, compania minieră Soma Komur a apreciat că deflagraţia este "un accident tragic". "Din păcate, unii dintre angajaţii noştri şi-au pierdut viaţa în acest accident", se arată în comunicatul companiei. "Accidentul a avut loc, în pofida luării tuturor măsurilor de securitate şi efectuării inspecţiilor. Am reuşit să intervenim rapid", a dat asigurări compania.

Ministerul Muncii şi Siguranţei Sociale a anunţat că mina a fost inspectată ultima dată la 17 martie şi că aplica normele aflate în vigoare.

"Nu există nicio securitate în această mină. Sindicatele sunt marionete şi se gândesc doar la bani", a afirmat, în schimb, minerul Oktay Berrin.

Serviciile premierului Recep Tayyip Erdogan au anunţat că "urmăresc cu atenţie evoluţiile".

Exploziile în mine sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat. Accidentul cel mai grav a avut loc în 1992, când 263 de mineri au fost ucişi în urma unei explozii de gaze într-o mină din Zonguldak.

Districtul Soma este unul dintre principalele centre de extragere a lignitului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici