Trei zile de doliu naţional în Turcia, în urma accidentului minier

Turcia a decretat trei zile de doliu naţional în urma accidentului minier din vestul ţării, soldat cu moartea a 201 persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, a anunţat miercuri biroul de presă al premierului Recep Tayyip Erdogan.

458 afișări
Imaginea articolului Trei zile de doliu naţional în Turcia, în urma accidentului minier

Trei zile de doliu naţional în Turcia, în urma accidentului minier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din cauza catastrofei produse în mina din Soma, au fost decretate trei zile de doliu începând de (marţi) 13 mai", potrivit unui comunicat.

Accidentul, provocat de o explozie care a fost urmată de un incendiu, s-a produs la mina de cărbune din Soma, oraş situat la 100 de kilometri de Izmir.

Aflat la locul accidentului, ministrul turc al Energiei şi Resurselor naturale, Taner Yildiz, a anunţat că bilanţul a crescut la 205 morţi, adăugând că acesta este încă unul provizoriu şi că numărul morţilor ar putea fi şi mai mare. Un precedent bilanţ anunţa 201 morţi.

Premierul Recep Tayyip Erdogan, care şi-a anulat o vizită în Albania, este aşteptat miercuri după-amiază la locul tragediei. Preşedintele Abdullah Gül şi-a anulat, la rândul său, o vizită în China şi urmează să se deplaseze joi la Soma.

În total, 363 de mineri au fost salvaţi în urma tragediei, dar, potrivit autorităţilor, aproape 200 de mineri sunt în continuare blocaţi sub pământ, în pofida eforturilor depuse de echipele de salvare.

Potrivit autorităţilor, 787 de angajaţi se aflau în mina de cărbune în momentul exploziei.

Guvernul islamo-conservator turc este criticat pentru o eventuală neglijenţă. Ministrul Taner Yildiz a dat însă asigurări în acest caz. "Dacă a avut loc o neglijenţă, vom lua toate măsurile legele", a afirmat oficialul turc.

De altfel, biroul procurorului regional a deschis o anchetă în legătură cu accidentul de la mina de cărbune din Soma.

Potrivit primelor relatări, explozia a avut loc în jurul orei 12.30 GMT (15.30, ora României), cel mai probabil provocată de un transformator electric, iar ulterior a dus la izbucnirea unui incendiu care i-a blocat pe mineri în subteran.

Ministerul turc al Muncii şi Siguranţei Sociale a anunţat că mina a fost verificată ultima oară la 17 martie şi a asigurat că îndeplinea normele în vigoare.

Cel mai grav accident minier a avut loc în 1992, când 263 de mineri au murit într-o explozie provocată de gaze în mina din Zonguldak, în nordul ţării, cel mai mare bazin minier de cărbune al Turciei.  

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici