Traseul probabil al norului radioactiv de la Fukushima

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima probabil se va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi în insulele Aleutine şi vineri seara în California, conform unei prognoze realizate de Naţiunile Unite, scrie ediţia online a ziarului New York Times.

244 afișări
Imaginea articolului Traseul probabil al norului radioactiv de la Fukushima

Traseul probabil al norului radioactiv de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit experţilor, nivelul radiaţiilor se va diminua pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite. Spre exemplu, norii radioactivi emanaţi de la Cernobîl în 1986 au ajuns în Statele Unite după zece zile, nivelul radioactivităţii fiind la cote minime.

Prognoza este realizată de Organizaţia Tratatului pentru Interzicerea Testelor, subordonată Naţiunilor Unite şi având sediul la Viena. Studiul nu oferă informaţii despre actualul nivel al radiaţiilor, ci doar despre probabila deplasare a norului radioactiv.

Prognoza ia în considerare actualele informaţii despre viteza şi direcţia rafalelor de vânt din Pacific.

Duminică, Comisia de Reglementare din SUA dăduse asigurări că "nu se vor înregistra "efecte dăunătoare sănătăţii" din cauza norilor radioactivi provenind din Japonia, dat fiind că între cele două ţări sunt mii de kilometri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici