Trei suspecţi, arestaţi în cazul furtului cadavrului fostului preşedinte cipriot

Poliţia a arestat marţi trei suspecţi în cazul furtului cadavrului fostului preşedinte cipriot Tassos Papadopoulos, al cărui trup a fost găsit într-un mormânt puţin adânc şi săpat recent, după aproximativ trei luni de la dispariţia acestuia.

16 afișări
Imaginea articolului Trei suspecţi, arestaţi în cazul furtului cadavrului fostului preşedinte cipriot

Trei suspecţi, arestaţi în cazul furtului cadavrului fostului preşedinte cipriot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trei persoane au fost arestate după emiterea unor mandate de arest în vederea interogării acestora în legătură cu furtul cadavrului lui Tassos Papadopoulos", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei Michalis Katsounotos, citat de agenţia oficială CNA.

Este vorba despre primele arestări de la data furtului cadavrului lui Papadopoulos, care a murit în decembrie 2008, la vârsta de 74 de ani, dintr-un cimitir aflat la sud de Nicosia, în noaptea de 10 spre 11 decembrie 2009.

Cei trei suspecţi urmează să fie prezentaţi miercuri în faţa unui tribunal din Nicosia, care se va pronunţa în legătură cu plasarea lor în arest provizoriu, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Potrivit postului public de televiziune, este vorba despre un cetăţean indian, deţinător al unui paşaport bulgar fals, de un deţinut care îşi ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în închisoarea centrală din Nicosia şi de un apropiat al acestui deţinut.

Conform aceleiaşi surse, indianul ar fi făcut mărturisiri detaliate, implicându-i şi pe ceilalţi doi. El a declarat că a furat cadavrul cu ajutorul unui apropiat al deţinutului şi că l-a transportat imediat în cimitirul în care a fost găsit.

Postul de televiziune nu a făcut nicio precizare în legătură cu motivele acestei fapte.

Ministrul Justiţiei, Loucas Louca, a declarat pentru presă că a fost cerută o răscumpărare, dar că familia nu a plătit-o. El a fost contrazis imediat de purtătorul de cuvânt al familiei fostului şef de stat, Chrysis Pantelides, care a reiterat că aceasta "nu a primit vreo cerere de răscumpărare".

Ministrul a convocat, însă, o conferinţă de presă pentru a-şi menţine versiunea. "Mobilul era financiar", a subliniat el. "În calitate de ministru, sunt obligat să spun adevărul", a adăugat acesta.

Autorii furtului au deplasat, fără vreun echipament mecanic, piatra funerară, care cântăreşte aproximativ 250 de kilograme, şi au fugit cu corpul îmbălsămat după ce au şters urmele.

Cadavrul a fost găsit luni într-un alt cimitir, la aproximativ cinci kilometri de cimitirul din care a fost furat, într-o groapă puţin adâncă şi săpată recent, în urma unui apel telefonic anonim, efectuat dintr-o cabină telefonică, a precizat Katsounotos.

Potrivit purtătorului de cuvânt al familiei, autorul apelului telefonic anonim s-a exprimat "într-o greacă stricată", iar potrivit televiziunii publice ar putea fi vorba despre cetăţeanul indian.

Cadavrul a fost identificat prin analize ADN.

Văduva lui Tassos Papadopoulos, Fotini, a declarat că descoperirea cadavrului a pus "capăt suferinţelor trăite în ultimele trei luni".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici