Trimisul ONU cere Curţii Penale Internaţionale să judece discriminarea de gen din Afganistan

Curtea Penală Internaţională (CPI) ar trebui să recunoască discriminarea de gen din Afganistan ca fiind o crimă împotriva umanităţii şi să o investigheze cu scopul de a-i urmări în justiţie pe cei responsabili, a declarat trimisul ONU pentru educaţie la nivel mondial, Gordon Brown, potrivit Reuters.

202 afișări
Imaginea articolului Trimisul ONU cere Curţii Penale Internaţionale să judece discriminarea de gen din Afganistan

La cea de-a doua aniversare a revenirii talibanilor la putere în urma retragerii forţelor conduse de SUA, după 20 de ani de război, Brown a declarat că i-a scris procurorului CPI, Karim Khan, pentru a-şi argumenta punctul de vedere.

„Acesta este cel mai grav exemplu de încălcare a drepturilor omului împotriva fetelor şi femeilor din întreaga lume şi dacă permitem ca acest lucru să se întâmple şi să continue cu impunitate, atunci alţii ar putea încerca să facă exact acelaşi lucru”, a declarat Brown reporterilor.

Fetele de peste 12 ani au fost excluse în mare parte din şcoală de când talibanii au revenit la putere. Talibanii au împiedicat, de asemenea, majoritatea personalului feminin afgan să lucreze la agenţiile de ajutorare, au închis saloane de înfrumuseţare, au interzis accesul femeilor în parcuri şi au restricţionat călătoriile femeilor în absenţa unui tutore de sex masculin.

„Curtea Penală Internaţională ar trebui să recunoască această discriminare de gen ca fiind o crimă împotriva umanităţii şi să o investigheze în vederea punerii sub acuzare şi urmăririi penale a celor responsabili”, a declarat Brown, fost prim-ministru britanic.

Biroul lui Khan nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Khan investighează presupuse crime de război comise în Afganistan în ultimii 20 de ani.

Talibanii spun că respectă drepturile în conformitate cu interpretarea legii islamice.

Brown a declarat că, în opinia sa, există o divizare în rândul talibanilor, unii oficiali din Kabul fiind în favoarea permiterii întoarcerii fetelor la şcoală, în timp ce liderii din Kandahar - locul de naştere al talibanilor şi unde se află liderul spiritual suprem - se opun în continuare.

„Trebuie să îi convingem pe aceşti clerici că este o interpretare falsă a islamului să sugereze că fetele şi femeile nu ar trebui să poată avea drepturile de bază de care se bucură bărbaţii”, a declarat Brown.

El a îndemnat ţările cu majoritate musulmană să trimită o delegaţie la Kandahar pentru a încerca să-i convingă pe liderii talibani „să elimine interdicţia privind educaţia fetelor şi angajarea femeilor, care nu are nicio bază în Coran sau în religia islamică”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici